Управління корпоративною культурою в системі стратегічного менеджменту організації - Угрімова, Ірина Володимирівна; Ткаченко, Віталій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено теоретичні засади формування та управління корпоративною культурою організації як цілісного, багаторівневого та динамічного явища, що виступає важливим внутрішнім чинником стратегічного розвитку, адаптивності та конкурентоспроможності підприємства в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій. Обґрунтовано, що корпоративна культура перестає виконувати виключно фонову або регулятивну функцію та трансформується у стратегічний ресурс, здатний забезпечувати узгодженість управлінських рішень, поведінки персоналу та довгострокових цілей розвитку організації. У процесі дослідження узагальнено підходи до трактування поняття «корпоративна культура», що дозволило визначити її як інтегровану систему цінностей, норм, моделей поведінки, управлінських підходів і соціально-психологічних характеристик колективу, які формують внутрішнє середовище підприємства та визначають його здатність до ефективного функціонування і розвитку. Показано еволюцію наукових поглядів на корпоративну культуру – від нормативно-поведінкових інтерпретацій до системного розуміння культури як інструменту стратегічного управління та джерела конкурентних переваг. Особливу увагу приділено управлінню корпоративною культурою як цілеспрямованому процесу, що охоплює формування, підтримання та трансформацію культурних установок відповідно до стратегічних орієнтирів організації. Доведено, що ефективність управління корпоративною культурою безпосередньо залежить від рівня внутрішніх комунікацій, залученості персоналу, лідерського впливу та здатності менеджменту поєднувати ціннісні й поведінкові аспекти управління. Систематизовано сучасні тенденції розвитку корпоративної культури, зокрема орієнтацію на інноваційність, гнучкість, цифрову взаємодію, сталий розвиток і психологічне благополуччя персоналу. У статті запропоновано узагальнену алгоритмічну модель процесу формування та трансформації корпоративної культури, яка включає діагностику поточного культурного профілю, виявлення розривів між наявною та бажаною моделлю, вибір типу корпоративної культури, розроблення комплексу управлінських заходів, їх упровадження та оцінювання результативності змін. Обґрунтовано циклічний характер цього процесу, що забезпечує можливість постійного коригування культурних орієнтирів та їх узгодження зі стратегією розвитку організації.

The article examines the theoretical foundations of the formation and management of corporate culture of an organization as an integral, multilevel, and dynamic phenomenon that acts as an important internal factor of strategic development, adaptability, and competitiveness of an enterprise under conditions of modern socio-economic transformations. It is substantiated that corporate culture ceases to perform exclusively a background or regulatory function and is transformed into a strategic resource capable of ensuring the coherence of managerial decisions, personnel behavior, and long-term development goals of the organization. In the course of the study, approaches to the interpretation of the concept of “corporate culture” are generalized, which made it possible to define it as an integrated system of values, norms, behavioral models, managerial approaches, and socio psychological characteristics of the workforce that form the internal environment of the enterprise and determine its ability for effective functioning and development. The evolution of scientific views on corporate culture is shown, from normative and behavioral interpretations to a systemic understanding of culture as an instrument of strategic management and a source of competitive advantages. Special attention is paid to the management of corporate culture as a purposeful process that includes the formation, maintenance, and transformation of cultural attitudes in accordance with the strategic guidelines of the organization. It is proved that the effectiveness of corporate culture management directly depends on the level of internal communications, employee involvement, leadership influence, and the ability of management to combine value-based and behavioral aspects of management. Modern trends in the development of corporate culture are systematized, in particular orientation toward innovativeness, flexibility, digital interaction, sustainable development, and psychological well-being of personnel. The article proposes a generalized algorithmic model of the process of formation and transformation of corporate culture, which includes diagnostics of the current cultural profile, identification of gaps between the existing and desired model, selection of the type of corporate culture, development of a set of managerial measures, their implementation, and evaluation of the effectiveness of changes. The cyclical nature of this process is substantiated, which ensures the possibility of continuous adjustment of cultural guidelines and their alignment with the organization’s development strategy.
Corporate culture management in the system of the organization's strategic management
Keywords: корпоративна культура; управління корпоративною культурою; розвиток організації; стратегічне управління; внутрішнє середовище підприємства; організаційні цінності; corporate culture; corporate culture management; organizational development; strategic management; internal environment of the enterprise; organizational values