Дослідження складу ліпідної мембрани при створенні ліпосом із іринотеканом - Стадніченко, Олександр Вікторович; Краснопольський, Юрій Михайлович; Ярних, Тетяна Григорівна (Укрмедкнига, 2017)
Проведено експеримент із дослідження оптимального складу ліпідної мембрани із використанням трьох типів кріопротектора. Досліджено ліпосомальні мембрани із співвідношенням ліпідів фосфатидилхолін / холестерин: 85/15; 80/20; 75/25; 70/30 за показником розміру ліпосом та інкапсуляції іринотекану у ліпосоми. Оптимальними визначено ліпосоми із співвідношенням ліпідів 80/20 відповідно. Окреслено шляхи підвищення ступеня інкапсуляції.

An experiment was performed to research the optimal composition of the lipid membrane using three types of cryoprotectants. It was studied the influence of liposomal membranes with the ratio of lipids phosphatidylcholine / cholesterol: 85/15; 80/20; 75/25; 70/30 on liposomes size and encapsulation degree. The ratio of 80/20 was defined as optimum for obtaining liposomes with irinotecan. Ways of improving of irinotecan encapsulation into liposomes were outlined.
Researh of the lipid membrane composition during liposomal irinotecan creation
Keywords: ліпосоми; іринотекан; ліпідний бішар; фосфатидилхолін; холестерин; гомогенізація методом високого тиску; liposomes; Irinotecan; lipid bilayer; phosphatidylcholine; cholesterol; high pressure homogenization