Дослідження ефективності способів підвищення точності вимірювань технологічних параметрів об'єктів керування - Бабіченко, Анатолій Костянтинович; Красніков, Ігор Леонідович; Кравченко, Яна Олегівна; Деменкова, Світлана Дмитрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Встановлені норми і показники контролюємих параметрів технологічних процесів, представлення яких найчастіше забезпечується номінальним значенням з межево-припустимим відхиленням (довірчим інтервалом). Показано, що розділ контролю виробництва та керування процесу є одним з найважливіших частин технологічного регламенту. Окрема задача цього розділу суто метрологічна, що забезпечує підбір засобів вимірювання згідно вимог до перелічених вище показників та норм контролюємих параметрів. Відзначено, що найбільша складність такого підбору виникає при контролі технологічного параметру процесу із застосуванням вимірювального комплекту у складі первинного перетворювача, можливого проміжного перетворювача та вторинного приладу. При цьому згідно регламентованого стандарту визначення загальної похибки вимірювання за таких обставин здійснюється у передбачені, що найбільш ймовірним значенням параметру є лише один результат вимірювання, а складовими похибки результату вимірювання є абсолютні основна і додаткові (невиключені систематичні) похибки засобів вимірювання. Наведені рекомендації щодо обрання основної похибки, а саме у точці з номінальним або з тим межевим значенням, за якого похибка максимальна. Сформульована умова, за якої обрані засоби вимірювального комплекту з їх нормованими метрологічними характеристиками мають відповідати вимогам технологічного регламенту. На конкретних прикладах досліджено ефективність різних методів підвищення точності вимірювань деяких технологічних параметрів, включаючи розрахунок коефіцієнта ефективності їх застосування. Це включає аналіз впливу як основних, так і додаткових похибок, що виникають під час вимірювань. Похибки розраховувалися на основі даних, наведених у нормативно-технічній документації на відповідні прилади, що дозволило точно оцінити їх вплив на загальну точність вимірювань. Доведено, що найбільша ефективність у підвищенні точності вимірювання технологічного параметра забезпечується за рахунок збільшення точності вимірювання первинного перетворювача або зниження його діапазону вимірювання.

The norms and indicators of controlled parameters of technological processes are established, which are most often represented by a nominal value with a maximum permissible deviation (confidence interval). It is shown that the section on production control and process management is one of the most important parts of the technological regulations. A separate task of this section is purely metrological, which ensures the selection of measuring instruments in accordance with the requirements for the above indicators and norms of the controlled parameters. It is noted that the greatest difficulty in such selection arises when controlling a process parameter using a measuring set consisting of a primary converter, a possible intermediate converter and a secondary instrument. At the same time, according to the regulated standard, the determination of the total measurement error in such circumstances is carried out in the assumption that the most probable value of the parameter is only one measurement result, and the components of the measurement result error are the absolute basic and additional (non-excluded systematic) errors of the measuring instruments. Recommendations are given on the choice of the main error, namely, at the point with the nominal or the limit value at which the error is maximum. A condition is formulated under which the selected measuring instruments with their standardised metrological characteristics must meet the requirements of the technological regulations. The effectiveness of various methods of improving the accuracy of measurements of some technological parameters is investigated on specific examples, including the calculation of the efficiency factor of their application. This includes an analysis of the impact of both basic and additional errors that occur during measurements. The errors were calculated on the basis of the data provided in the regulatory and technical documentation for the relevant devices, which made it possible to accurately assess their impact on the overall measurement accuracy. It is proved that the greatest efficiency in improving the measurement accuracy of a process parameter is provided by increasing the measurement accuracy of the primary converter or reducing its measurement range.
Study of the effectiveness of methods for improving the accuracy of measurements of technological parameters of the controlled object
Keywords: вимірювальний комплект; технологічний регламент; точність вимірювання; метрологічні параметри; об'єкт керування; measuring set; technological regulation; measurement accuracy; metrological parameters; control object