Становлення друкарства у Центральній та Східній Європі (ХV–XVI століття) - Шишкіна, Євгенія Костянтинівна; Мотенко, Ярослав Володимирович (НТУ "ХПІ", 2018)
Розглянуто процес становлення друкарської справи у Центральній та Східній Європі у ХV–XVI століттях. Дано загальну характеристику книгодрукуванню у даному історико-географічному регіоні. Досліджено взаємовплив поліграфічних традицій різних країн Центральної і Східній Європи. Розкрито історію використання глаголичного та кириличного друку. Відтворено хід розповсюдження друкарства в слов’янських країнах. Визначено технічні особливості здійснення друку у зазначений період. Особливу увагу приділено типографській справі у Чехії, Польщі, Чорногорії, Великому князівстві Литовському та Московському царстві. З'ясовано роль Швайпольта Фіоля, Франциска Скорини та Івана Федорова у розвитку слов’янського друку. Встановлено значення робіт перших друкарів у формуванні базису для подальшого розвитку типографської справи у східних слов’ян, в тому числі української друкарської традиції.

The process of the book-printing development in the Central and Eastern Europe in 15th - 16th centuries is explored. The general characteristics of the book-printing development in this historical-geographic region are reviewed. The mutual influence of polygraphic traditions in the different countries of the Central and Eastern Europe is investigated. The history of Glagolitic and Сyrillic book-printing is revealed. The process of spreading of the book-printing in the Slavic countries is shown. The technical features of publishing specific to the mentioned period are identified. The role of Schweipolt Fiol, Francysk Skaryna and Ivan Fedorov in the development of the Slavic printing is determined. The role of the first published works in laying foundations for the further development of the East Slavs’ typography (including the Ukrainian printed tradition) is defined.
The background of the Central and Eastern Europe book-printing (15th - 16th centuries)
Keywords: книга; інкунабула; книгодрукування; поліграфія; типографія; типографська справа; глаголиця; кирилиця; incunabula; polygraphy; printing-house; publishing; Glagolitic script; Сyrillic script