Вплив природних факторів підтримування пластового тиску на пізній стадії розробки газоконденсатних родовищ - Фик, Ілля Михайлович; Римчук, Данило Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Об’єктом дослідження є природні фактори, які можуть впливати як на підтримування пластового тиску в процесі розробки газоконденсатних родовищ, а також на відновлення запасів виснажених покладів. До таких факторів слід віднести: обводнення покладів, просідання поверхні, пружність породи, води і газу, початкові градієнти пластового тиску в покладах, капілярні сили. При вивченні відновлення запасів на виснажених газоконденсатних родовищах, найперше треба врахувати вплив вищенаведених факторів на підтримування пластового тиску, щоб виявити саме об’єми газу, які перетікають з глибоких горизонтів (сторонні джерела). В роботі показана динаміка обсягів обводнення та середні пластові тиски по рокам. Акцентовано, що обводнення суттєво не впливає на підтримування пластового тиску. Наведено кореляційні залежності об’ємів обводнення в часі, та залежність об’ємів обводнення від пластового тиску. Запропонована оригінальна система розрахунку об’єму водонапірної системи з метою прогнозу подальшого обводнення покладів. Враховано впливи всіх наведених вище факторів на процес підтримування пластового тиску. Показано, що для Шебелинського ГКР всі ці фактори суттєво не впливають на відновлення запасів. Вивчено вплив капілярних сил та випаровування води в покладах на процеси розробки з точкизору підтримування пластового тиску на пізній стадії експлуатації ГКР.

The object of the research is natural factors that can affect both the maintenance of reservoir pressure in the process of developing gas condensate fields and the recovery of depleted deposits. Such factors include: waterflooding of deposits, subsidence of the surface, elasticity of rocks, water and gas, initial gradients of reservoir pressure in deposits, capillary forces. When studying the recovery of reserves in depleted gas condensate fields, it is necessary to take into account the influence of the above factors on the maintenance of reservoir pressure in order to identify the volumes of gas that flow from deep horizons (external sources). The paper shows the dynamics of waterflooding volumes and average reservoir pressures over the years. It is emphasized that waterflooding does not significantly affect the maintenance of reservoir pressure. Correlation dependencies of waterflooding volumes over time and the dependence of waterflooding volumes on reservoir pressure are given. An original system for calculating the volume of the water pressure system is proposed for the purpose of forecasting further waterflooding of deposits. The influences of all the above factors on the process of maintaining reservoir pressure are taken into account. It is shown that for the Shebelinsky GCF, all these factors do not significantly affect the recovery of reserves. The influence of capillary forces and evaporation of water in deposits on the development processes from the point of view of maintaining reservoir pressure at the late stage of GCF operation is studied.
Influence of natural factors of supporting reservoir pressure at the late stage of development of gas condensate fields
Keywords: родовище; пластовий тиск; обводнення; пружність; колектор; deposit; formation pressure; irrigation; elasticity; collector