Системний аналіз інформаційно-аналітичного забезпечення органів адміністративного управління - Триснюк, Тарас Васильович; Триснюк, Василь Миколайович; Курило, Анатолій Васильович; Голован, Юрій Миронович; Пащенко, Євген Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Актуальність. Роботу присвячено вирішенню актуальної науково-прикладної проблеми в галузі інформаційних технологій – аналізу систем інформаційно-аналітичного забезпечення у сфері адміністративного управління з урахуванням вимог комплексності, підтримки прийняття управлінських рішень на базі знання – орієнтованих засобів, а також інтеграції систем інформаційно-аналітичного забезпечення з дотриманням інтероперабельності. Результати. Проведена деталізація функцій органів адміністративного управління та особливостей діяльності в сучасних умовах, яка показує, що як основний засіб в підготовці рішень розглядається інформаційний простір, що, у свою чергу, потребує створення національної системи інформаційних ресурсів та відповідної електронної інфраструктури країни. Побудовано концептуальні структури органу управління та запропонована модель інформаційно-аналітичної діяльності в органі управління, для забезпечення розв’язування проблем інформаційно-аналітичної діяльності. Науковими результатами досліджень є основи нової теорії ситуаційного регулювання технологічних процесів в органі управління при автоматизованій обробці інформаційних потоків, застосування поняття "виконавчої обов'язковості" з реалізацією відповідної політики, теорія обробки інформаційних документальних потоків як складова теорії телетрафику, моделі дослідження специфіки інформаційного навантаження автоматизованої системи в стаціонарному режимі. На підставі цих парадигм визначено можливість побудови комплексних корпоративних систем на базі апробованих рішень, при цьому складовими загальної методології використання інформаційних технологій мають бути чинники, отримані в результаті наших досліджень.

Relevance. The work is devoted to solving a topical scientific and applied problem in the field of information technology - analysis of information and analytical support systems in the field of administrative management, taking into account the requirements of complexity, support management decisions based on knowledge - oriented tools, and integration of information and analytical support systems interoperability. Results. Conceptual structures of the governing body and ASIAS are constructed, the model of information-analytical activity in the governing body is offered, ASIAS is structured with allocation of their basic structural elements. The unified architecture of ASIAS is offered, the structure of the necessary components of ASIAS realizing processes of collecting and transformation of the information (documents) is defined. The scientific results of research are thebasis of a new theory of situational regulation of technological processes in the governing body in the automated processing of information flows, the application of the concept of "executive obligation" with the implementation of appropriate policies, theory of information document flow processing as a component of teletraffic theory, models of research of specificity of information load of ASIAS in stationary mode, intensity of processing of document flows and interaction of processing processes, solving the problem of structuring knowledge based on the methodology of growing pyramidal networks, based on the theory of logicallinguistic information models, and ontological descriptions of information. Based on these paradigms the possibility of construction of ASIAS as complex corporate systems on the basis of the tested decisions is defined. Thus, components of the general methodology of use of information technologies should be the factors received as a result of researches of the given work.
System analysis of information and analytical support of administrative management
Keywords: адміністративне управління; інформаційно-аналітична діяльність; інформаційно-аналітичне забезпечення; інформаційно-аналітична система; інтеграція систем; інтероперабельність; інформаційні ресурси; інформаційні технології