Діагностика податкових ризиків як інструмент забезпечення фінансово-економічної безпеки - Юр'єва, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті розглядаються податкові ризики як один із ключових факторів, що впливають на фінансово-економічну безпеку підприємств. Описані основні категорії та поняття, пов'язані з податковими ризиками, зокрема причини їх виникнення та можливі наслідки для бізнесу. Аналізуються зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на податкові ризики в сучасних умовах, включаючи зміни в податковому законодавстві, макроекономічну нестабільність, недосконале податкове планування та цифровізацію. Визначено необхідність розробки ефективних методів діагностики та управління податковими ризиками з метою мінімізації фінансових втрат та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Описано підходи до оцінки ризиків, включаючи фінансовий аналіз, оцінку податкових зобов’язань та виникнення кризових ситуацій, приділена розробці ефективних стратегій податкового планування для мінімізації негативних наслідків та підвищення фінансової стабільності підприємства. Запропоновані методи є важливим інструментом для прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності.

The article examines tax risks as a key factor influencing the financial and economic security of enterprises. It defines the main categories and concepts related to tax risks, including their causes and potential consequences for businesses. The analysis focuses on both external and internal factors affecting tax risks in contemporary conditions, such as changes in tax legislation, macroeconomic instability, inadequate tax planning, and digitalization. The necessity for developing effective methods for diagnosing and managing tax risks is emphasized to minimize financial losses and enhance the competitiveness of enterprises. The findings highlight the importance of continuous monitoring and adaptation to evolving tax environments to ensure compliance and stability. The article describes approaches to risk assessment, including financial analysis, assessment of tax liabilities and crises, and focuses on the development of effective tax planning strategies to minimize negative consequences and increase the financial stability of the enterprise. The proposed methods are an important tool for making managerial decisions under conditions of uncertainty.
Diagnostics of tax risks as a tool for ensuring financial and economic security
Keywords: податкові ризики; підходи; ефективність; моделі; типи; фінансові ризики; tax risks; approaches; effectiveness; models; types