Визначення раціональних умов експлуатації з урахуванням надійності різців важких токарних верстатів - Ткаченко, М. А.; Андронов, О. Ю. (НТУ "ХПІ", 2010)
Наведено результати досліджень в умовах підприємств важкого машинобудування експлуатації різальних інструментів при обробленні різних матеріалів. Розроблено модель надійності різця, за допомогою якої можливе проектування різальних інструментів із заданим рівнем надійності та періодом стійкості, що дозволило розрахувати раціональні режими різання при обробленні на важких токарних верстатах.

The results of research in heavy machinery conditions of operation cutting tools with cutting different materials are given. The model reliability of a cutter which allows design cutting tools with a given level of reliability and tool life, which allowed to calculate a rational conditions of cutting heavy lathes.
Keywords: підриємство; експлуатація різальних інструментів; модель надійності різця; рівень надійності; алмазне шліфування; зношування