Поліпшення якості кам'яновугільної смоли - Тертичний, Володимир Володимирович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Баннiков, Леонід Петрович; Рищенко, Ігор Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Нерозчинні у хіноліні речовини є ключовою перешкодою для переробки кам’яновугільної смоли, знижуючи її якість та коксуючі властивості. Запропоновано метод очищення смоли шляхом центрифугування з абсорбційним маслом та використанням розчинників, що дозволяє знизити вміст домішок на 88–89%. Ця технологія не вимагає складного апаратурного оформлення і може бути реалізована на існуючому обладнанні, підвищуючи економічну ефективність переробки смоли. The composition of fresh wash oil, particularly the content of naphthalene, phenols, and polymerizable compounds, significantly affects its operational properties. To ensure stable operation of benzole recovery plants, it is advisable to maintain optimal levels of naphthalene (10–13%) and phenols (up to 2%), avoid excessive polymerization, and ensure filtration and washing of the working oil. Comprehensive regulation of these parameters helps reduce sediment formation, lower corrosive activity, and stabilize the physicochemical properties of the oil under prolonged operating conditions.
Keywords: коксове число; нерозчинні у хіноліні; кам’яновугільна смола; coke number; quinoline-insoluble substances; coal tar