Analysis of the diagnostic criteria used to defect type recognition based on the results of analysis of gases dissolved in oil - Kulyk, Oleksii Serhiiovych (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Dissolved gas analysis is one of the most used and common diagnostic methods for high voltage oil-filled equipment. According to existing methods for interpreting the results of dissolved oil gas analysis, defect types are recognised using different diagnostic criteria. Using different methods to recognize the type of defect may result in different diagnoses. There area sufficient number of publications on the comparative analysis of methods for the results interpretation of dissolved gas analysis. Most of them do not cover more than 4 methods at a time, and only a small number of publications deal with more methods. Some methods remain unreported, therefore an analysis of diagnostic criteria used in various standards and methods to identify types of defects by the dissolved gas analysis is given. The national standards of Ukraine and the Russian Federation, international methods, as well as a number of author's methods and standards are considered. All considered methods can be divided by the type of diagnosis, by the diagnostic criterion used and by the number of recognizable defects. According to the type ofdiagnosis, the considered methods can be divided into two groups – analytical and graphical methods. In the considered methods the following diagnostic criteria are used – valuesof gas concentrations or the gas pair ratios or gas percentage content. Most of theanalysed methods allow identification of 6–7 most characteristic types of defects. The highestnumber of recognizable defects is 13–14, and the lowest only 3–4. Only a few methods make it possible to diagnose defect-free condition and/or damageof solid insulation as well as to recognize combined defects. The results show significant differences in the criteria and norms used by different standards and author's methods to determine the type of defect, which can lead to different diagnoses for the same data.

Аналіз розчиненого газу - один із найбільш часто використовуваних і найпоширеніших методів діагностики високовольтного обладнання, наповненого маслом. Відповідно до існуючих методів для інтерпретації результатів аналізу розчиненого нафтового газу, типи дефектів розпізнаються за допомогою різних діагностичних критеріїв. Використання різних методів для розпізнавання типу дефекту може призвести до різних діагнозів. Існує достатня кількість публікацій про порівняльний аналіз методів отримання результатів інтерпретація аналізу розчиненого газу. Більшість з них не охоплюють більше 4 методів одночасно, і цим займається лише невелика кількість публікацій більше методів. Деякі методи залишаються незареєстрованими, тому проводиться аналіз діагностичних критеріїв, що використовуються в різних стандартах і методах для виявлення типів наведено дефекти аналізу розчиненого газу. Національні стандарти України та Російської Федерації, міжнародні методи, а також ряд розглядаються авторські методи та стандарти. Всі розглянуті методи можна розділити за типом діагностики, за використовуваним діагностичним критерієм та за кількістю впізнаваних дефектів. За типом діагностики розглянуті методи можна розділити на дві групи - аналітичні та графічні методи. У розглянутих методах використовуються такі діагностичні критерії - значення концентрацій газу або співвідношення газових пар або газу відсоток вмісту. Більшість аналізованих методів дозволяють виявити 6–7 найбільш характерних типів дефектів. Найвище число впізнаваних дефектів - 13–14, а найнижчих лише 3–4. Лише декілька методів дозволяють діагностувати бездефектний стан та / або пошкодження твердої ізоляції як а також розпізнавати поєднані дефекти. Результати показують суттєві відмінності у критеріях та нормах, що використовуються різними стандартами та авторськими методами визначити тип дефекту, який може призвести до різних діагнозів для одних і тих самих даних.
Аналіз діагностичних критеріїв, що використовуються для розпізнавання типів дефектів за результатами аналізу розчинених у маслі газів
Keywords: Rogers method; Duval methods; ETRA method; Nomogram method; метод Роджерса; методики Дюваля; метод ETRA; метод номограм