До питання просторового розподілу напруженості стаціонарного електричного поля в об'ємних металевих частинах електроустаткування - Придубков, Павло Якович; Хоменко, Ігор Васильович (НТУ "ХПІ", 2010)
Досліджено стаціонарне електричне поле провідних середовищ. Показано, що для опису даного поля може бути застосований постулат Максвелла. Використано векторний потенціал, що дозволяє перейти до рівняння Пуассона, розв'язуваного за допомогою теореми Гріна. Установлено аналітичну залежність просторового розподілу вектора напруженості стаціонарного електричного поля в речовинному середовищі від просторового розподілу вектора щільності струму й електричних властивостей цього середовища.

Stationary electric field in conducting environments is investigated. It is shown, that the Maxwell postulate can be applied to its description. Using of the vector potential allowed to pass to the Poisson equation and obtained its solving by the Green theorem. Analytical dependence of the field intensity vector from the environment electric properties and spatial distribution of its current density vector are set up.
To the problem of spatial distributing of the stationary electric field intensity in volume metallic parts of an electrical equipment
Keywords: захисні заземлення; робочі заземлення; стаціонарні електричні поля; векторний потенціал; напруженість поля; electrical equipment; metallic parts; stationary electric field; vector potential; field intensity