Vector control system digital marketing in the experience economy - Pushkar, Oleksandr; Tataryntseva, Yuliia (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
In articles developed conceptual model systemic management digital marketing on basis vector approach, which based on integration principles economy impressions, quantum economy and theories navigation complex dynamic systems. Relevance research related with because digital marketing stopped be linear consistency actions, and transformed on multidimensional space parallel states that needs fundamentally new logic adoption solutions. The purpose works there are formation three-dimensional models systems vector management digital marketing and disclosure its structural elements, among whose determined object, subject and principles functioning. In the study used methods of system analysis, vector modeling, parametric comparison states, as well as elements analogies with aviation navigation for explanation radar control concepts. In result analyzed logic formation of a system state vector, which describes intensity impressions, scope of coverage and level efficiency. The subject, object, principles are defined functioning vector control systems, which include structure, balance, adaptability and speed limits A model of strategic course is proposed in the form of target vector and justified tactical radar monitoring mechanism, which provides periodic reading status and correction trajectory. Deviation vector calculated between current and target states, the possibility is shown definition angular differences between them, and a numerical example is also given, which demonstrates the operation of the correction algorithm. Analyzed features parallel actions several marketing campaigns and justified application super positional models for evaluation their mutual influence. Practical value works lies in the possibility application proposed vector control systems as a tool navigation digital marketing, which allows determine strategic direction, evaluate deviations in real time, form optimal scenarios corrections and accept more accurate managerial solution. У статті розроблено концептуальну модель системного управління цифровим маркетингом на основі векторного підходу, який базується на інтеграції принципів економіки вражень, квантової економіки та теорії навігації складних динамічних систем. Актуальність дослідження пов’язана з тим, що цифровий маркетинг перестав бути лінійною послідовністю дій, а перетворився на багатовимірний простір паралельних станів, що потребує принципово нової логіки прийняття рішень. Метою роботи є формування тривимірної моделі системи векторного управління цифровим маркетингом та розкриття її структурних елементів, серед яких визначено об’єкт, предмет і принципи функціонування. У дослідженні використано методи системного аналізу, векторного моделювання, параметричного зіставлення станів, а також елементи аналогій з авіаційною навігацією для пояснення концепції радарного контролю. В результаті проаналізовано логіку формування системного вектора стану, який описує інтенсивність вражень, масштаб охоплення та рівень ефективності. Визначено предмет, об'єкт, принципи функціонування системи векторного управління, що включають структурність, збалансованість, адаптивність і обмеження на швидкість змін. Запропоновано модель стратегічного курсу у вигляді цільового вектора та обґрунтовано механізм тактичного радарного моніторингу, який забезпечує періодичне зчитування стану й корекцію траєкторії. Розраховано вектор відхилення між поточним та цільовим станами, показано можливість визначення кутової різниці між ними, а також наведено числовий приклад, що демонструє роботу алгоритму корекції. Проаналізовано особливості паралельної дії кількох маркетингових кампаній та обґрунтовано застосування суперпозиційної моделі для оцінки їх взаємного впливу. Практична цінність роботи полягає у можливості застосування запропонованої системи векторного управління як інструмента навігації цифровим маркетингом, що дозволяє визначати стратегічний напрям, оцінювати відхилення в реальному часі, формувати оптимальні сценарії корекції та приймати більш точні управлінські рішення.
Система векторного управління цифровим маркетингом в економіці вражень
Keywords: digital marketing management; systems approach; experience economy; tactics; strategy; management principles; vector control; управління цифровим маркетингом; системний підхід; економіка вражень; тактика; стратегія; принципи управління; векторне управління