Вплив обрядової практики на звичаєво-правовий інститут наймитування українців другої половини XIX – початку XX століть - Маліков, Василь Володимирович (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті розкривається значення традиційної обрядової практики для звичаєво-правового інституту наймитування в українській етнокультурі другої половини ХІХ – початку ХХ століть. Дотримання обрядів, звернення до дій магічного характеру повинно було сприяти регулюванню відносин між наймитами і господарями, виконанню умов договору.

This study reveals the significance of traditional ritualism for customary law institute of hiring laborers in Ukrainian culture of the 2-nd half of the 19th – early 20th Centuries. Agricultural ritualism including magic actions subserved proper regulation of hiring and accomplishment of works as well as labour contract compliancy.
Keywords: обряд; обжинки; пастух; традиція; етнокультура; культура українська; історія України; customary law; wage labor; ritual; pastoralist; tradition; ethnoculture; Ukrainian culture