Методичні вказівки і завдання для організації самостійної роботи студентів з курсу "Теорія ймовірностей" - Іванчихін, Юрій Володимирович; Карпенко, Вячеслав Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Ціль навчальної дисципліни «Теорія ймовірностей» полягає в тому, щоб студент засвоїв математичні методи, які дають можливість аналізувати і моделювати пристрої, процеси і явища, з якими він зустрінеться в майбутньої діяльності як спеціаліст IT галузі, системне ознайомлення студентів з відповідним математичним апаратом теорії ймовірностей, демонстрація можливостей застосування його до розв’язання конкретних прикладних задач комп’ютерної інженерії та інтернету речей, підготовка спеціалістів, що володіють сучасними інформаційними технологіями, використовують моделі штучного інтелекту, створюють програмне забезпечення в умовах невизначеності. Мета самостійної роботи полягає в закріпленні теоретичних знань, одержаних студентами під час вивчення дисципліни «Теорія ймовірностей», їх застосуванні для вирішення конкретних практичних завдань. Виконання індивідуальних завдань сприяє формуванню самостійності в аналізі проведених обчислень, дослідженні практичних задач, які є необхідною складовою підвищення технічного та наукового рівня підготовки студента для вивчення фахових дисциплін, подальшого вміння використовувати отримані знання для реальних задач в галузі комп’ютерної інженерії та інтернету речей. Методичні вказівки до самостіїної роботи студентів з курсу дисципліни «Теорія ймовірностей» містять загальний інформативний блок теоретичного матеріалу, зразки розв’язування задач, методичні рекомендації до вивчення курсу та рішення завдань, варінти практичних завданнь для самостійної індивідуальної роботи, методичні поради щодо їх виконання, питання для самоконтролю та самоперевірки з усіх тем курсу. Для більш фундаментального оволодіння необхідними навичками з курсу теорії ймовірностей рекомендується ознайомлення з літературою, список якої надається.
Keywords: методичні вказівки; алгебра подій; елементи комбінаторики; формули Байєса; дискретні випадкові величини; схема Бернуллі; формула Пуассона; основні граничні теореми; числові характеристики; коефіцієнт кореляції