Використання амідів ВЖК рослинного походження для модифікування дорожнього бітуму - Поляк, Ольга Євгенівна; Гунька, Володимир Мирославович; Сідун, Юрій Володимирович; Пиріг, Ян Іванович; Галкін , Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто використання амідів вищих жирних кислот (ВЖК) рослинного походження для модифікування дорожнього бітуму. Встановлено, що введення амідів ВЖК сприяє підвищенню довговічності дорожнього покриття, покращенню його зчеплювальних властивостей та зменшенню негативного впливу на довкілля. Застосування амідів ВЖК є екологічною альтернативою традиційним модифікаторам. The use of plant-based higher fatty acid (HFA) amides for the modification of road bitumen isconsidered. It has been established that the introduction of HFA amides contributes to increased pavement durability, improved adhesive properties, and reduced environmental impact. The use of HFA amides represents an environmentally friendly alternative to traditional modifiers
Keywords: дорожній бітум; ПАР; ВЖК; ріпакова олія; аміни; модифікування; road bitumen; surfactants; HFA; rapeseed oil; amines; modification