Харків'яни-"позбавленці" в роки нової економічної політики (1921-1929 рр.) - Мешковая, Світлана Іванівна (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті, на підставі документів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України (м. Київ) і Державного архіву Харківської області, аналізуються головні категорії, національний склад, характерні риси життя й діяльності “позбавленців” Харкова в роки непу, з метою з'ясування принципів та особливостей процесу штучної стратифікації радянського суспільства.

The article, based on documents of the Central State Archive of the supreme bodies of power and administration of Ukraine (Kiev) and the State Archives of Kharkiv region, analyzes the major categories, ethnic composition, characteristics of the life and work of Kharkiv, "disenfranchised" in the years of the New Economic Policy, with the purpose to identify the principles and characteristics in artificial stratification of Soviet society.
Keywords: маргінали; радянське суспільство; національний склад; громадянські права; стратифікація; marginalized; society; nomenclature; civil rights