Визначення стану безпеки шляхів евакуації - Рашкевич, О. С.; Кукузенко, А. М.; Отрош, Ю. А. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Обґрунтовано доцільність та необхідність використання лазерного комплексу для визначення складу повітря на шляхах евакуації людей під час пожежі. За допомогою лазеру можливо вирішувати завдання з оцінки газових домішок в продуктах горіння та аерозолів внаслідок небезпечної події – руйнування технологічного устаткування зі шкідливими та небезпечними речовинами.

The authors substantiated the feasibility and necessity of using a laser complex to determine the qualitative and quantitative composition of the air on the evacuation routes during a fire. The laser solves the task of assessing gas impurities in combustion products and aerosols as a result of a dangerous event, that is, the destruction of technological equipment with harmful and dangerous substances.
Determination of security of evacuation routes
Keywords: пожежа; продукти горіння; лазерний комплекс; безпека; шляхи евакуації; fire; combustion products; laser complex; safety; evacuation routes