Методичні вказівки для проведення практичних (семінарських) занять з навчальної дисципліни "Основи публічного управління та адміністрування" - Круглов, Віталій Вікторович; Мороз, Володимир Михайлович; Терещенко, Діна Акрамівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Вивчення публічного управління та адміністрування є важливим для розуміння того, як на практиці ефективно реалізуються державні політики та послуги. Вказана галузь вивчає організаційні структури, процеси, персонал і системи, за допомогою яких реалізуються державні програми та здійснюється управління державними ресурсами. Публічне управління має вирішальне значення для перетворення бачення та законів, встановлених політичним керівництвом, у відчутні результати, які слугують суспільним інтересам. Воно охоплює всі рівні влади - від муніципальних і регіональних органів до державних/місцевих і національних агентств. Однак сьогодні публічне врядування виходить за рамки лише державного сектору і включає в себе взаємодію з приватними компаніями, неприбутковими організаціями та громадянами. Ключові теми включають основні принципи публічного управління, такі як справедливість, ефективність, прозорість та підзвітність. Оскільки діяльність держави та надання державних послуг впливають практично на всі аспекти життя суспільства, для лідерів та професіоналів з різних секторів важливо отримати знання з основ публічного управління та адміністрування. Основна мета дисципліни "Основи публічного управління та адміністрування" полягає у формуванні у студентів системного розуміння концепцій, принципів, методів та інструментів ефективного управління та адміністрування в публічній сфері.
Keywords: методичні вказівки; публічне управління; виконавча влада; апарат державного управління; місцеві державні адміністрації; місцеве самоврядування