Розробка інформаційно-вимірювальної системи та перевірка її метрологічної надійності методом дисперсійного аналізу - Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Плєснецов, Сергій Юрійович; Шибанов, Артем Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Представлено розроблену інформаційно-вимірювальну систему для технологічного процесу виготовлення молочного пломбіру, яка може бути використана на підприємствах молочної промисловості та наведено варіант перевірки метрологічної надійності такої системи методом дисперсійного аналізу. Необхідність постійного моніторингу метрологічного стану інформаційно-вимірювальних систем пов'язана із необхідністю забезпечення високою якості кінцевого продукту, що можливо лише при надійній роботі вимірювальних каналів таких систем. Метрологічна надійність вимірювальних каналів, які забезпечують надходження оперативної інформації про стан технологічного процесу дає можливість дотримуватись технології виробництва і таким чином забезпечувати якість кінцевого продукту. Виробництво молочного пломбіру включає різну кількість етапів технологічного процесу у залежності від рецептури. Основними етапами при виробництві є: перевірка якості сировини для пломбіру, підготовка базової суміші, пастеризація, гомогенізація, охолодження і дозрівання суміші, фризерування, фасування і гартування морозива. Поставлена задача метрологічного контролю вирішена шляхом використання дисперсійного аналізу результатів вимірювань, що отримані завдяки запропонованій інформаційно-вимірювальній системі. Наведено структурну схему розробленої системи і визначено основні її елементи. Виконано дисперсійний аналіз результатів вимірювання температури на сими основних етапах технології виробництва пломбіру. Аналіз здійснено за допомогою критерію Кохрена. The developed information and measuring system for the technological process of manufacturing milk ice cream is presented, which can be used at dairy industry enterprises, and a variant of checking the metrological reliability of such a system by the method of variance analysis is given. The need for constant monitoring of the metrological state of information and measuring systems is associated with the need to ensure high quality of the final product, which is possible only with reliable operation of the measuring channels of such systems. The metrological reliability of the measuring channels, which provide the receipt of operational information about the state of the technological process, makes it possible to adhere to the production technology and thus ensure the quality of the final product. The production of milk ice cream includes a different number of stages of the technological process depending on the recipe. The main stages in production are: checking the quality of raw materials for ice cream, preparation of the base mixture, pasteurization, homogenization, cooling and ripening of the mixture, freezing, packaging and hardening of ice cream. The set task of metrological control is solved by using the analysis of variance of the measurement results obtained thanks to the proposed information and measurement system. The structural diagram of the developed system is given and its main elements are determined. The analysis of variance of the temperature measurement results at the seven main stages of the technology of the production of ice cream is performed. The analysis is carried out using the Cochrane criterion.
Development of an information and measurement system and verification of its metrological reliability using the method of dispersion analysis
Keywords: інформаційно-вимірювальна система; дисперсійний аналіз; сенсор; похибка; невизначеність; вимірювання; information and measurement system; variance analysis; sensor; error; uncertainty; measurement