Методичні вказівки до виконання самостійних занять з дисципліни "Системи автоматичного керування об'єктами та процесами галузевого машинобудування" - Роговий, Андрій Сергійович; Фатєєв, Олександр Миколайович; Фатєєва, Надія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Системи регулювання є складними комплексами взаємодіючих технічних пристроїв і елементів, що працюють на різних фізичних і організаційних принципах (механічних, електричних і ін.). Графічне зображення системи управління дозволяє відволіктися від конкретної фізичної природи елементів реальної системи й дає наочне подання про досліджувану систему. Функціональною схемою називається схема, що відбиває взаємодію елементів і пристроїв автоматики в процесі роботи системи управління. При цьому під елементом, як правило, мається на увазі конструктивно відособлена частина системи управління, що виконує одну певну функцію. На функціональній схемі елементи зображуються у вигляді прямокутників, а вхідні й вихідні величини (сигнали) – у вигляді прямих ліній зі стрілками, що вказують напрямок передачі впливів (сигналів). Фізичні величини, що визначають хід процесу, називаються параметрами процесу. Наприклад, параметрами процесу можуть бути: температура, тиск, витрата, напруга й т.д. Параметр технологічного процесу, який необхідно підтримувати постійним або змінювати за певним законом, називається регульованою величиною або регульованим параметром. Значення регульованої величини в розглянутий момент часу називається миттєвим значенням. Значення регульованої величини, отримане в розглянутий момент часу на підставі даних деякого вимірювального приладу називається її вимірюваним значенням.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; машинобудування; галузеве машинобудування; системи автоматичного керування об'єктами; машини та обладнання