Increase of efficiency of diamond grinding superhard of materials - Grabchenko, A. I.; Fedorovich, V. A.; Pyzhov, I.; Ostroverkh, Y. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
The analysis of algorithm of expert system of process of diamond grinding superhard of materials (SHPM) is given. For realization of the offered expert system the ways of grinding with the combined control of parameters of a working surface of diamond circles are developed.The designed ways of superhard polycrystallic material diamond grinding basing on control of a grinding wheel surface with usage of simulation of destruction processes of the system "polycrysta-grain–wheel bond" considered.

Для реалізації запропонованої експертної системи розроблені способи шліфування з комбінованим управлінням параметрами робочої поверхні алмазних кругів. Розроблено способи алмазного шліфування надтвердих полікристалічних матеріалів з управлінням робочою поверхнею шліфувального круга на основі моделювання процесів руйнування в зоні обробки. Розроблені раніше способи шліфування з автономним управлінням ріжучим рельєфом кругів (РРК) істотно розширюють технологічні можливості алмазного шліфування. Однак недоліком цих методів, особливо при шліфуванні надтвердих полікристалічних матеріалів, є те, що при масовому виникненні на РПК площадок зносу, які стають обмежуючим фактором процесу шліфування, такі зерна примусово видаляються зі зв'язки. Такий процес істотно знижує коефіцієнт використання потенційно високих ріжучих властивостей алмазних зерен і збільшує їх питомі витрати. Отже, постає завдання управління процесом утворення площадок на зернах, тобто забезпечити їх крихке мікроруйнування з утворенням субмікрокромок. Запропоновані авторами способи передбачають подвійний вплив на робочу поверхню в автономній зоні. Для забезпечення постійного крихкого мікроруйнування робочої поверхні алмазних зерен і виключення утворення на них площадок зносу вони піддаються безперервній вібраційній правці з необхідною інтенсивністю. А для безперервного послідовного введення в роботу все нових алмазних зерен замість зношених, в автономній зоні здійснюється електроерозійне або електрохімічне видалення зв'язки з інтенсивністю, рівною інтенсивності зносу зерен. Такі комбіновані методи управління станом робочої поверхні кругів дозволяють більш повно використовувати потенційні ріжучі властивості алмазних зерен і підвищити ефективність шліфування надтвердих матеріалів. При відключенні управляючих впливів на робочу поверхню круга, на алмазних зернах в масовому порядку утворюються площадки зносу і процес трансформується практично в процес тертя «алмаз-алмаз» з величиною знімання на нанорівні. При використанні прецизійного (надточного) обладнання в цих умовах можна реалізувати ультрапрецізійне шліфування надтвердих матеріалів.
Підвищення ефективності алмазного шліфування надтвердих матеріалів
Keywords: wheel working surface; combined direction; system "polycrystal - grain - bond"; робоча поверхня круга; комбінована схема; система "полікристал - зерно - зв'язка"