Моделювання режимів роботи систем відновлюваної енергетики в навчальному процесі - Шокарьов, Дмитро Анатолійович; Лазуренко, Олександр Павлович; Волканін, Євген Євгенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Матеріал присвячено комплексному підходу до моделювання систем відновлюваної енергетики з акцентом на використання програмного продукту System Advisor Model (SAM) від NREL у навчальному процесі. У роботі розглядаються теоретичні основи та практичні інструменти для аналізу вітрових, сонячних електростанцій та систем накопичення енергії. Він спрямований на формування у майбутніх інженерів навичок роботи з реальними промисловими стандартами та базами даних, забезпечуючи перехід від теоретичних формул до проєктування життєздатних енергетичних об'єктів.

The material is devoted to an integrated approach to modeling renewable energy systems with an emphasis on the use of the System Advisor Model (SAM) software product from NREL in the educational process. The paper examines the theoretical foundations and practical tools for the analysis of wind, solar power plants and energy storage systems. It is aimed at developing future engineers' skills in working with real industrial standards and databases, ensuring the transition from theoretical formulas to the design of viable energy facilities.
Modeling of operating modes of renewable energy systems in the educational process
Keywords: сонячна електростанція; вітрова електростанція; відновлювана енергетика; системи накопичення енергії; моделювання енергосистеми; System Advisor Model; solar power plant; wind farm; renewable energy; energy storage systems; power system modeling; System Advisor Model