Аналіз методів випробувань об'ємних гідромашин та гідропереч - Аврунін, Григорій Аврамович; Подригало, Михайло Абович; Подригало, Надія Михайлівна; Мороз, Ірина Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Створення рекомендацій щодо використання методів випробувань об'ємних гідромашин і гідроприводів для вітчизняних фахівців в галузі машинобудування гідрофікованих транспортних засобів і технологічного обладнання, а також в навчанні студентів. Методика досліджень. Аналіз сучасних гідравлічних принципових схем та методик випробувань об'ємних гідромашин і гідроприводів для вирішення задач діагностування технічного стану, визначення об'ємних і гідромеханічних втрат потужності та ресурсних випробувань на основі накопиченого вітчизняного та закордонного досвіду. При цьому розглянутий введений в Україні стандарт ISO 4409 щодо стендових випробувань гідромашин та гідроприводів, а також методики випробувань, які практично застосовують на вітчизняних виробництвах та в дослідницьких центрах. Для адаптації нового стандарту гідравлічні принципові схеми дороблені необхідними позначеннями і застосовані стандартизовані терміні згідно ДСТУ 3455. З точки зору досліджень втрат потужності в гідромашинах, проведення ресурсних випробувань, а також діагностики післяремонтних випробувань наведені методики, які не вийшли в стандарт ISO 4409, але можуть бути корисними з точки зору удосконалення досліджень, енергозбереження та скорочення номенклатури стендового обладнання. Результати аналізу методів випробувань гідромашин та гідроприводів можуть бути корисними для фахівців народного господарства, які займаються проектуванням гідроприводів, нових насосів та гідромоторів та їх виробництвом, а також для студентів-магістрів, які вивчають дисципліну "Проектування і випробування гідроприводів» за спеціальністю "Галузеве машинобудування".

Creation of recommendations for the use of testing methods for volumetric hydraulic machines and hydraulic drives for domestic specialists in the field of mechanical engineering of hydronic vehicles and technological equipment, as well as in the education of students. Research methodology. Analysis of modern hydraulic schematic diagrams and testing methods for volumetric hydraulic machines and hydraulic drives to solve the problems of diagnosing the technical condition, determining volumetric and hydromechanical power losses and resource tests based on accumulated domestic and foreign experience. At the same time, the ISO 4409 standard introduced in Ukraine for bench tests of hydraulic machines and hydraulic drives, as well as test methods that are practically used in domestic production and in research centers, are considered. To adapt the new standard, the hydraulic schematic diagrams are modified with the necessary designations and standardized terms are applied according to DSTU 3455. From the point of view of researching power losses in hydraulic machines, conducting resource tests, as well as diagnostics of post-repair tests, the methods that have not been included in the ISO 4409 standard are presented, but they can be useful in terms of improving research, energy saving and reducing the nomenclature of bench equipment. The results of the analysis of the methods of testing hydraulic machines and hydraulic drives can be useful for specialists in the national economy who are engaged in the design of hydraulic drives, new pumps and hydraulic motors and their production, as well as for master's students studying the discipline ''Design and testing of hydraulic drives'' in the specialty ''Industrial mechanical engineering''.
Analysis of testing methods for volume hydraulic machines and hydraulic transmissions
Keywords: об'ємний гідропривод; насос; стандарт ISO 4409; розрахунок ККД; методики випробувань гідромоторів; volumetric hydraulic drive; pump; ISO 4409 standard; hydraulic motor testing methods; calculation of efficiency