Біотехнологічний дизайн тілесності: від соціальної нормованості до генетичного покращення в спорті - Косс, Андрій Миколайович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2026)
У статті здійснено соціально-філософський аналіз феномену біотехнологічного дизайну тіла як сучасної антропотехніки, що реалізується в умовах епохи NBICS-технологій. Досліджено трансформацію біовлади від репресивних механізмів до «ліберальної євгеніки», де відповідальність за стан тілесного капіталу покладається на самого індивіда. Тіло розглядається як центральний проєкт ідентичності та ключовий маркер культури та соціального статусу. Особливу увагу приділено генетичному допінгу у професійному спорті як експериментальному майданчику для радикального дизайну тіла.

This article provides a socio-philosophical analysis of the phenomenon of biotechnological body design as a contemporary anthropotechnical practice implemented in the era of NBICS-technologies. It examines the transformation of biopower from repressive mechanisms to "liberal eugenics", where responsibility for the state of one's bodily capital is placed on the individual. The body is considered a central identity project and a key marker of culture and social status. Particular attention is paid to professional sports as an experimental platform for radical body design.
Keywords: біотехнологічний дизайн тіла; NBICS-технології; біовлада; антропотехніки; ліберальна євгеніка; соматичне суспільство; Покращені ігри; biotechnological body design; NBICS-technologies; biopower; anthropotechnics; liberal eugenics; somatic society; Enhanced Games