Професійно-прикладна фізична підготовка як основний вид військово-професійної діяльності курсантів - Римар, О. В.; Золочевський, В. В.; Зонов, Олександр Вікторович; Матвейко, О. М.; Ткачук, О. А.; Людовик, Т. В.; Данилішин, І. М. (Видавництво УДУ імені Михайла Драгоманова, 2024)
Готовність Збройних Сил до відсічі збройної агресії рф визначається багатьма чинниками, одним з яких є навченість особового складу. На забезпечення високого рівня навченості особового складу спрямована діяльність усіх військових спеціалістів, зокрема і фахівців з фізичної підготовки. Це обумовлено тим, що розвиток фізичних якостей, формування та удосконалення військово-прикладних навичок та вмінь військовослужбовців є запорукою ведення успішних бойових дій. Автоматизація, комп’ютеризація військової техніки і зміни способів ведення бойових дій призвели до зменшення частки фізичних зусиль в управлінні нею і м’язової роботи в структурі професійно-бойової діяльності військовослужбовців у цілому і водночас збільшили рівень нервово-психічних навантажень і напружень, розширили спектр несприятливих факторів військово-бойової діяльності. Зв’язок фізичної підготовленості з бойовою діяльністю військовослужбовців деяких військових спеціальностей набув скритого, опосередкованого характеру. Реформування освітніх закладів у Збройних силах України вимагає вирішення глобальних питань удосконалення та пошуку нових шляхів щодо вирішення завдань професійно-прикладної підготовки військовослужбовців. Ефективна діяльність курсантів освітніх закладів багато в чому залежить від їхньої професійно-прикладної підготовленості. Одним з основних завдань, яким є навчання курсантів прийомам і способам забезпечення професійної та особистої безпеки в надзвичайних обставинах та в екстремальних умовах, полягає в удосконаленні навичок оволодіння вогнепальною зброєю, а також підвищення рівня стійкості до фізичних навантажень у навчальній та службовій діяльності. Найважливішими компонентами професійної майстерності курсантів є фізична, професійно-прикладна, психологічна та вогнева підготовка, які належать до циклу фахових дисциплін та покликані сприяти готовності до збройного захисту, підтримання постійної готовності рішуче і вміло припиняти протиправні дії, використовуючи фізичну силу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю.

The readiness of the Armed Forces to repel the armed aggression of the Russian Federation is determined by many factors, one of which is the training of personnel. The activities of all military specialists, including physical training specialists, are aimed at ensuring a high level of personnel training. This is due to the fact that the development of physical qualities, formation and improvement of military-applied skills and abilities of servicemen is the key to successful combat operations. Physical readiness is the physical condition of a serviceman characterized by appropriate bodily development, certain functional resources of the body and the required level of motor fitness, which ensures the successful performance of combat missions for the purpose. Automation, computerization of military equipment and changes in the methods of warfare have led to a decrease in the share of physical effort in its control and muscle work in the structure of professional combat activity of servicemen in general, and at the same time increased the level of neuropsychological stress and tension, expanded the range of adverse factors of military combat activity. The connection between physical fitness and combat activity of servicemen of some military specialties has become hidden and indirect. Reforming educational institutions in the Armed Forces of Ukraine requires addressing global issues of improvement and finding new ways to solve the problems of vocational training of military personnel. The effective performance of cadets in educational institutions largely depends on their professional and applied training. One of the main tasks of teaching cadets the techniques and methods of ensuring professional and personal safety in emergency circumstances and in extreme conditions is to improve their firearms skills, as well as to increase the level of resistance to physical activity in training and service activities. The most important components of the professional skills of cadets of educational institutions are physical, professional and applied physical, psychological and firearms training. They belong to the cycle of professional disciplines and are designed to promote readiness for armed defense of the law, to maintain the constant readiness of future defenders to resolutely and skillfully stop illegal acts using physical force, special means and firearms.
Professional and applied physical training as the main type of military professional activity of cadets
Keywords: військово-професійна діяльність; фізична підготовка; військовослужбовці; рубіж; бойова діяльність; military professional activity; physical training; military personnel; frontier; combat activity