Сучасні методи лікування пацієнтів на захворювання жовчно-вивідних шляхів, що ускладнені механічною жовтяницею - Бойко, Валерій Володимирович; Авдосьєв, Ю. В.; Євтушенко, Денис Олександрович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Тарабан, І. А.; Смачило, Р. М.; Мінухін, Д. В. (ДУ "Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України", 2023)
Вступ. Лікування пацієнтів на захворювання жовчно-вивідних шляхів, ускладнені жовтяницею, залишається актуальною проблемою в абдомінальній хірургії. Розвиток механічної жовтяниці спостерігається у 15-40 % пацієнтів з жовчно-кам’яною хворобою, ускладненою холедохолітіазом. Механічна жовтяниця (МЖ) злоякісної етіології зустрічається у 40-67 % пацієнтів. Мета. Вивчити результати використання мініінвазивних оперативних утручань у пацієнтів зі захворюваннями жовчно-вивідних шляхів, ускладнених механічною жовтяницею. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження були 56 пацієнтів із захворюваннями жовчно-вивідних шляхів, ускладнених МЖ, які перебували на лікуванні в ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України». В першу групу увійшли 34 пацієнта з непухлинними захворюваннями жовчно-вивідних шляхів, ускладнених МЖ, в другу групу увійшли 22 пацієнти з холангіокарциномами. Результати. У 1А підгрупі 15 (41,1 %) пацієнтам з метою біліарної декомпресії виконані антеградні ендобіліарні втручання, в 1Б підгрупі 19 (55,9 %) пацієнтам спроби ретроградної біліарної декомпресії були невдалими. Другим етапом хірургічного лікування були реконструктивно-відновлювальні операції або застосовування комбінованих втручань з антеградного та ретроградного доступів. Застосування антеградних ендобіліарних втручань дозволило знизити розвиток ускладнень біліарної декомпресії в порівнянні з пацієнтами, у яких була невдала спроба ендоскопічного лікування, з 15 (78,9 %) до 1 (6,67 %) випадку, а також знизити кількість ускладнень після реконструктивно-відновлювальних операцій з 10 (52,6 %) до 1 (6,67 %) та рівень летальності з 2 (10,5 %) до 1 (6,67 %). Після успішно виконаної біліарної декомпресії 11 (50 %) пацієнтам виконані реконструктивно-відновлювальні оперативні втручання, які увійшли в 2А підгрупу. Решті 11 (50 %) пацієнтам, які склали 2Б підгрупу, аналогічні оперативні втручання виконувались без попередньої біліарної декомпресії. У пацієнтів 2А групи виконання антеградні ендобіліарні втручання дозволило зменшити кількість післяопераційних ускладнень на 9,1 % і летальність на 9,1 % у порівнянні з пацієнтами 2Б підгрупи. Висновки. Таким чином, антеградні ендобіліарні втручання є альтернативним методом лікування захворювань жовчно-вивідних шляхів, ускладнених МЖ. Антеградні ендобіліарні втручання знизили кількість ускладнень після реконструктивно-відновних операцій з 27,3 % до 18,2 %, рівень летальності з – 18,2 % до 9,1 %. Антеградні ендобіліарні втручання при доброякісних захворюваннях жовчно-вивідних шляхів та удосконалені мініінвазивні методи лікування «ендоскопічно складних» форм холедохолітіазу знизили кількість ускладнень біліарної декомпресії порівняно з випадками ендоскопічної декомпресії, яка була неефективною, з 78,9 % до 6,67 %, а також знизили рівень післяопераційних ускладнень після реконструктивно-відновлювального лікування з 52,6 % до 6,67 % та летальність з 10,5 % до 6,67 %.

Introduction. Treatment of patients with diseases of the biliary tract complicated by jaundice remains an urgent problem in abdominal surgery. The development of mechanical jaundice (MJ) is observed in 15–40 % of patients with gallstone disease complicated by choledocholithiasis. MJ of malignant etiology occurs in 40–67 % of patients. Aim. To study the results of the use of minimally invasive surgical interventions in patients with diseases of the biliary tract complicated by mechanical jaundice. Materials and methods. The object of the study were 56 patients with biliary tract complicated by MJ who were being treated in the State Institution “Zaycev V. T. Institute of general and emergency surgery of the National academy of medical sciences of Ukraine”. The first group included 34 patients with non-neoplastic diseases of the biliary tract, complicated by MJ, the second group included 22 patients with cholangiocarcinoma. Results. In subgroup 1A, 15 (41.1 %) patients underwent antegrade endobiliary interventions for the purpose of biliary decompression, in subgroup 1B 19 (55.9 %) patients had unsuccessful attempts at retrograde biliary decompression. The second stage of surgical treatment consisted of reconstructive and restorative operations or combined interventions from antegrade and retrograde approaches. Using antegrade endobiliary interventions, we managed to reduce the development of complications of biliary decompression, compared to patients who had an unsuccessful attempt at endoscopic treatment from 15 (78.9 %) to 1 (6.67 %), as well as reduce the number of complications after reconstructive and restorative operations from 10 (52.6 %) to 1 (6.67 %) and the fatality rate from 2 (10.5 %) to 1 (6.67 %). After successfully performed biliary decompression, 11 (50 %) patients underwent reconstructive and restorative surgical interventions, which were included in the 2A subgroup. The remaining 11 (50 %) patients, who made up the 2B subgroup, underwent similar surgical interventions without prior biliary decompression. In patients of the 2A subgroup, the performance of antegrade endobiliary intervention allowed to reduce the number of postoperative complications by 9.1 % and mortality by 9.1 % in comparison with the patients of the 2B subgroup. Conclusions. Thus, antegrade endobiliary interventions are an alternative method of treatment of diseases of the biliary tract compli-cated by MJ. Antegrade endobiliary interventions reduced the number of complications after reconstructive operations from 27.3 % to 18.2 %, the mortality rate from 18.2 % to 9.1 %. Antegrade endobili-ary interventions for benign diseases of the biliary tract and improved minimally invasive methods of treatment of “endoscopic difficult” forms of choledocholithiasis reduced the number of complications of biliary decompression compared to patients in whom endoscopic decompression was ineffective from 78.9 % to 6.67 %, as well as reduced the level of postoperative complications after reconstructive treatment from 52.6 % to 6.67 % and mortality from 10.5 % to 6.67 %.
Modern methods of treating patients with diseases of the biliary tract complicated by mechanical jaundice
Keywords: жовчно-вивідні шляхи; механічна жовтяниця; антеградні ендобіліарні втручання; біліарна декомпресія; biliary tract; mechanical jaundice; antegrade endobiliary interventions; biliary decompression