Методичні вказівки з переддипломної практики - Волков, Олег Олексійович; Субботіна, Валерія Валеріївна; Терлецький, Олександр Семенович; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Згідно із Положенням про порядок проведення практичної підготовки здобувачів вищої освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» переддипломна практика – це невід’ємна складова процесу підготовки студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у вищих навчальних закладах і проводиться на оснащених відповідним чином базах навчальних закладів, а також на сучасних суб’єктах господарювання і в організаціях різних сфер діяльності. Нормативне забезпечення проведення переддипломної практики: - навчальний план за спеціальністю; освітня програма за спеціальністю; силабус; інструкції з охорони праці та навколишнього середовища. Переддипломна практика передбачена освітньою програмою «Прикладне матеріалознавство, новітні технології та комп’ютерний дизайн матеріалів» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 132 «Матеріалознавство з терміном чотири роки та проводиться, відповідно до навчального плану, в 8 семестрі. Тривалість переддипломної практики зазначена в навчальному плані освітньої програми та, як правило, дорівнює 4 тижням, що складає 24 робочих дня. Навчально-методичне керівництво і виконання програми переддипломної практики забезпечує кафедра «Матеріалознавство». Основна мета методичних рекомендацій щодо проходження переддипломної практики полягає у чіткому плануванні та регламентуванні всієї діяльності здобувачів та керівників їх переддипломної практики протягом усього її періоду. За час проходження переддипломної практики здобувачі набувають наступні компетентності: КІ 01 Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та проблеми, пов'язані з розробкою, застосуванням, виробництвом та випробуванням металевих, неметалевих та композиційних матеріалів та виробів на їх основі, у професійній діяльності та у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів фізики, хімії та механічної інженерії і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. КЗ 02 Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. КЗ 04 Здатність виявляти, ставити та вирішувати проблеми. КС 05 Здатність застосовувати системний підхід до вирішення інженерних матеріалознавчих проблем. КС 07 Здатність застосовувати знання і розуміння наукових фактів, концепцій, теорій, принципів і методів, необхідних для підтримки діяльності в сфері матеріалознавства.
Keywords: методичні вказівки; переддипломна практика; матеріалознавство; прикладне матеріалознавство; новітні технології; комп'ютерний дизайн матеріалів