Антикризове управління у корпоративному секторі економіки - Манойленко, Олександр Володимирович (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2010)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. – Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, Харків, 2010. У дисертації розроблено та обґрунтовано наукову концепцію антикризового управління у корпоративному секторі економіки. Проведено причинно-наслідковий аналіз генезису корпоративного сектору економіки України, визначено основні фактори, що його зумовили, досліджено його типологічну структуру. Здійснено дослідження факторів, що зумовлюють виникнення та перебіг кризових явищ в економіці України, визначені особливості побудови інституційного середовища щодо формоутворення та взаємодії дисипативних корпоративних структур. Проведено типологізацію державних важелів антикризового управління, які з урахуванням обмежень їх застосування інституційного, фінансово-економічного та організаційного характеру стають у підґрунті розробки антисипативного механізму державної антикризової політики. Визначено напрямки реформування інституційного механізму відновлення просторової стійкості корпоративних структур, який враховує типологічну неоднорідність корпоративного сектору економіки, причини виникнення кризи, стадії й глибину її перебігу та системно зумовлює прогресивні напрямки виходу суб‘єктів господарювання з кризового стану (відновлення платоспроможності). Обґрунтовано методи впливу держави на узгодження цілей суб‘єктів системи корпоративного управління у кризовому стані. Запропоновано удосконалення методичного підходу щодо діагностики розгортання кризи, який базується на застосуванні методології «штучного інтелекту», враховує вплив факторів зовнішнього середовища, особливості корпоративних відносин суб‘єктів управління, глибину та стадії розвитку кризи у корпоративних структурах.

The dessertation on competition of a scientific degree of the doctor of sciences in economics on speciality – 08.00.03 – Econonovics and manadgement of national economy - Research center of industrial problems of development of NAN of Ukraine, Kharkiv, 2010. In the dissertation a scientific conception of crisis-proof management in the economy corporative sector has been developed and proved. The analysis of genesis of formation and developing of economy corporative sector of Ukraine has been shown; the main factors have been defined, its typological structure has been researched. Research of factors, which determine appearance and growth of crisis events in Ukrainian economy, has been made. The features of building of institutional environment of formation and cooperation of dissipative corporate structures have been defined. State impact methods on agreement of subject goals of the corporate management system in crisis state have been proved; a typology of state levers of crisis-proof management have been done, above mentioned state levers, taking into account the restriction of their appliance of institutional, finance-economical and management character becomes in the formation basis of antisipative mechanism of state crisis-proof policy. The main issues of reformation of institutional mechanism of bankruptcy and restoration of ability to pay of subjects of corporate economy sector have been developed, these issues consider typological inhomogenuity of the sector, the factors which determine a crisis appearance, stage and depth its evolution and system-allowed progressive directions of its negotiation (restoration of ability to pay). Improvement of methodical approach of diagnosis of crisis appearance and evolution in corporate structures with definition its stage and depth evolution has been suggested, it’s based on usage of “artificial intellect” methods, considers external environment factors impact, features of subjects’ corporate relationships under crisis economy.
Anti-crisis management in corporate sector of economy
Keywords: корпоративний сектор економіки; типологізація; криза; антикризове управління; банкрутство; діагностика кризового стану; антикризова політика держави; автореферат дисертації; corporate sector of economy; crisis; anti-crisis management; bankruptcy; crisis stage diagnosis; levers and mechanisms of anti-crisis stage policy; typology; 338.24:330.87