Методологія застосування процесного підходу до управління змінами на мікрорівні - Дуб, Софія Іванівна; Гораль, Ліліана Тарасівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті проведено аналіз застосування процесного підходу до управління змінами на мікрорівні економіки, здійснено акцент на його методологію. Для фокусування на особливостях процесного підходу звернуто увагу на історичний розріз формування підходу до управління в організаціях в часовому розрізі з 1940 року і до наших днів. Звернуто увагу на характерні поступові зміни розвитку процесного підходу, котрі викликані запитами управлінської практики, починаючи від базової структури до складних систем управління бізнес-процесами в контексті глобалізації та стрімкого прогресу технологій. Базуючись на глибинному дослідженні наукових праць українських та зарубіжних вчених, наголошено на відсутності загальноприйнятого, стандартного визначення терміну «управління змінами». Запропоновано трактувати управління змінами на мікрорівні як певну послідовність безперервних процесів, що сприяють забезпеченню ефективного функціонування, структуруванню внутрішнього середовища та адаптації суб'єктів господарювання до умов зовнішнього середовища з метою забезпечення конкурентоспроможності на ринку. Підкреслено, що розвиток та еволюція поняття управління змінами відображають складність глобального бізнес-ландшафту та необхідність підприємств бути адаптивними в умовах динамічного зовнішнього середовища. Зважаючи на те, що сучасна теорія управління виділяє низку підходів, яким характерні певні особливості, наведено ключові характерні риси до підходів управління. Особливу увагу приділено процесному підходу, при використанні якого в системі управління змінами діяльність підприємств розглядається через призму взаємопов’язаних бізнес-процесів. Орієнтація на процесний підхід в моделях управління змінами на мікрорівні дозволяє розуміти та вдосконалювати процеси в організаціях, завдяки використанню методів та інструментів для планування, впровадження, моніторингу та оптимізації змін. Наведено характеристику найважливіших методологій із застосованням процесного підходу, серед яких TQM, BPR, PDCA, 6σ, Lean Manufacturing. Запропоновано графічне відображення методології процесного підходу управління змінами на мікрорівні у вигляді замкнутого циклу, так як даний підхід є безперервним поєднанням основних функцій. Акцентовано, що адаптивність, швидкість впровадження інновацій. забезпечення сталого розвитку та інші чинники прямо залежать від застосування процесного підходу до прийняття управлінських рішень.

The article analyzes the application of the process approach to change management at the micro level of the economy, focusing on its methodology. To focus on the features of the process approach, attention is drawn to the historical background of management in organizations in the time period from 1940 to the present day. The gradual changes in the development of the process approach, caused by management practice demands are emphasized. They range from the basic structure to complex business process management systems in the context of globalization and rapid technological progress. Based on an in-depth study of scientific works by Ukrainian and foreign scholars, the author emphasizes the absence of a generally accepted, standard definition of the term "change management". It is proposed to interpret change management at the micro level as a certain sequence of continuous processes that contribute to ensuring effective functioning, structuring of the internal environment and adaptation of business entities to the external environment in order to guarantee competitiveness in the market. Also, it is emphasized that the development and evolution of the change management concept reflect the complexity of the global business landscape and the need for enterprises to be adaptive in a dynamic external environment. Given that the modern management theory identifies a number of approaches that have certain features, the key characteristics of management approaches are presented. Particular attention is paid to the process approach, which is used in the change management system to view the activities of enterprises through the prism of interrelated business processes. The focus on the process approach in change management models at the micro level allows to understand and improve processes in organizations through the use of methods and tools for planning, implementing, monitoring and optimizing changes. The article describes the most important methodologies using the process approach, including TQM, BPR, PDCA, 6σ, Lean Manufacturing. A graphical representation of the methodology of the process approach to change management at the micro level in the form of a closed cycle is proposed, since this approach is a continuous combination of the main functions. Adaptability, speed of innovation, assuring sustainable development, and other factors are directly dependent on the use of the process approach to management decision-making.
Methodology of applying the process approach to change management at the micro level
Keywords: процесний підхід; управління змінами; процес; process approach; change management; process