Організація логістичного обслуговування на машинобудівних підприємствах - Маслак, Ольга Іванівна; Труніна, Ірина Михайлівна; Гришко, Наталя Євгеніївна; Маслак, Марія Володимирівна; Яковенко, Ярослава Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В статті проаналізовані сучасні підходи до трактування «логістичне обслуговування», яке розглядається як сукупність функцій та видів діяльності; комплекс послуг; продукти праці; складова обслуговування споживача; процес створення блага. В роботі охарактеризовані різноманітні послуги споживачам, які надаються у процесі збуту готової продукції машинобудівного підприємства. Дане дослідження присвячено проблемам логістичного обслуговування з врахуванням особливостей машинобудівної галузі. Авторами виділяються види логістичного обслуговування споживачами (логістичне обслуговування руху матеріальних потоків; інформаційне логістичне обслуговування; фінансове логістичне обслуговування; кадрове логістичне обслуговування), що пов’язані з технологією та організаційною структурою обслуговування, показникам якості, визначенням оптимального рівня обслуговування. В статті акцентовано увагу на восьми етапах системи логістичного обслуговування машинобудівного підприємства (від сегментації ринку, аналізу логістичних послуг конкурентів, ранжування послуг, їх структури та пріоритетів до оцінки рівня логістичного обслуговування та постійного контролю над якістю наданих логістичних послуг) та окреслені показники оцінювання рівня логістичного обслуговування (доступність, функціональність, надійність).

The modern approaches to the interpretation of "logistics service", which is considered a set of functions and types of activities; a set of services; labor products; components of customer service; the process of creating goods are analyzed in the article. The various services to consumers, which are provided in the process of selling finished products of the machine-building enterprise are described in the work. This study is devoted to the problems of logistics service, considering the peculiarities of the machine-building industry. The types of logistics service for consumers (logistics service for the movement of material flows; information logistics service; financial logistics service; personnel logistics service) related to the technology and organizational structure of service, quality indicators, determination of the optimal level of service are distinguished by authors. Eight stages of the logistics service system of a machine-building enterprise (from market segmentation, analysis of logistics services of competitors, ranking of services, their structure and priorities to the assessment of the level of logistics service and constant control over the quality of the provided logistics services) are focused at the article and indicators of assessment of the level of logistics service (availability, functionality, reliability) are outlined.
Organization of logistics service at machine-building enterprises
Keywords: логістика; логістичне обслуговування; машинобудівне підприємство; логістична система; логістичні послуги; управління логістикою; logistics; logistics service; machine-building enterprise; logistics system; logistics services; logistics management