Изучение физико-механических свойств леточных масс композиции Al₂O₃ – SiC – C на алюмохромфосфатной связке - Анголенко, Л. А.; Семченко, Галина Дмитриевна; Старолат, Елена Евгеньевна; Тищенко, С. В.; Денисенко, В. А. (НТУ "ХПИ", 2008)
У роботі представлено результати дослідження залежності уявної щільності та межі міцності на стиск від кількості графіту і карбіду кремнію у вихідному складі леткових мас на основі композиції Al₂O₃ – SiС – С, що містять алюмохромфосфатну зв'язку. Збільшення кількості графіту на 5 мас. % призводить до зниження уявної щільності на 2 – 5 %, межі міцності на стиск для матеріалів з низьким вмістом (до 15 мас. %) графіту – на 15 – 30 %, а з високим вмістом (20 – 35 мас. %) графіту – на 2 – 20 %. Досягнуто максимальне значення уявної щільності 2,96 г/см³, межі міцності на стиск 60 МПа.

In work the results of research of green density and durability strength's dependence from quantity of graphite and silicon carbide in initial composition of tapping hole mixes on the basis of composition Al₂O₃ – SiC – C that contain alumochromephosphate binder have been presented. Increase of graphite quantity on 5 wt. % results in reduction of green density on 2 – 5 %, and durability strength for materials with the low contents of graphite (up to 15 wt. %) – on 15 – 30 %, with the high contents of graphite (20 – 35 wt. %) – on 2 – 20 %. It has been reached the maximum value of green density 2,96 g/cm³, durability strength 60 MPa.
Keywords: композиции; огнеупоры; алюмохромфосфатное связующее; леточные массы