Методичні вказівки з дисципліни "Українська мова (професійного спрямування)" - Чернявська, Світлана Миколаївна; Гавриленко, Світлана Юріївна; Немерцова, Олена Євгенівна; Дяченко, Олена Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Одна з найактуальніших проблем нашого суспільства – проблема становлення та впровадження української науково-технічної термінології. Мета пропонованих методичних вказівок – підвищити рівень загальномовної підготовки студентів, виробити вміння добору комунікативно виправданих мовних засобів, навички дотримання мовних норм у спілкуванні та самоконтролю за цим у професійній діяльності, розвинути мовне чуття й мотивацію щодо постійної праці над удосконаленням мовлення. Мовна освіта студентів покликана забезпечити опанування ними лексики певного фаху, навичок професійної та ділової комунікації, сприяти поглибленню знань норм української літературної мови, збагатити їх словник термінологічною фаховою лексикою. Підвищення мовної та мовленнєвої культури сучасних фахівців є актуальною, оскільки рівень володіння мовою – важливий аспект професійної діяльності, правильне мовлення підвищує ефективність навчання, формує мовну, мовленнєву, комунікативну компетенції майбутніх інженерів. Методичні вказівки складаються з текстів комп’ютерного напрямку і практичних завдань для поглиблення та закріплення вмінь і навичок грамотного професійного мовлення. Аналізуються особливості використання синонімів, паронімів, інших лексичних одиниць у текстах комп’ютерного напрямку. Особлива увага приділяється типовим порушенням морфологічних норм української мови, зокрема помилкам, що виникають внаслідок порушення мовних норм. Запропоновано вправи, метою яких є з’ясування значеннєвих і стилістичних відтінків морфологічних варіантів, поєднання слів у реченні, вибір потрібної форми слова відповідно до конкретних умов мовлення, спостереження над мовними явищами. Методичні вказівки стануть корисними для тих, хто вдосконалює свої знання з української мови, прагне підвищити культуру мовлення, для студентів технічних спеціальностей.
Keywords: методичні вказівки; архітектура комп'ютерів; машинне навчання; низькорівневе програмування апаратних засобів; обчислювальний інтелект; основи криптології; управління інформаційною безпекою; основи наукових досліджень