Якість електричної енергії як функція зв'язаного енергоспоживання міських енергомереж - Гриб, Олег Герасимович; Карпалюк, Ігор Тимофійович; Швець, Сергій Вікторович; Лука, Олексій Володимирович; Кауркін, Євген Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розглядається питання погіршення якості електричної енергії внаслідок наднормативного її споживання. Таке споживання спонукається недостатньою кількістю постачання теплової енергії. Запропоновано концепцію загальноенергетичного споживання суб'єктами господарювання. В рамках концепції ураховуються всі типи енергії, які споживає споживач, і виводиться кореляційна залежність заміщення одного типу енергії іншим. Таким чином, створюється математична модель взаємо зв'язаного енергетичного пулу, що споживає споживач. В рамках такої моделі електрична енергія, як найбільш універсальна, може виступати замінником або доповнювачем іншим типам енергії в пулі споживання. Пропонується вимірювати типи енергії за її ринковою вартістю, приведеною до потреби і затребуваності споживачем. Причому залежність приведеної вартості має корегуватися у відповідності від рівня енергії оточуючого простору (сезонні температури), потреби в діяльності і інше. Корегування пропонується виконувати відповідними коефіцієнтами, що отримуються статистично. Модель зв'язаності енергій пропонується побудувати в об'ємі, як поєднання кінців векторів, що пропорційні приведеній вартості відповідного типу енергії. А кут нахилу вектора має відповідати ступеню заміщення одного типу енергії іншим.Таким чином, отримується залежність взаємо впливу різних видів енергії, що споживає споживач. А найбільшим обсягом енергії в нашому кліматі є теплова енергія. Тому недостача теплової енергії, або її низька якість, має компенсуватися іншими типами енергії споживання споживача. Так як електрична енергія є найуніверсальнішою, то її використовують в першу чергу для вирівнювання тіла енергетичного споживання. Таке споживання призводить до погіршення якості електричної енергії. Розробляється концепція взаємного впливу енергій, до якої вводиться поняття "тіло енергетичного споживання" для можливості наочного представлення і розрахунку впливу взаємопов'язаності енергій і створення методики, що дозволяє підвищити якість електричної енергії за рахунок прогнозування надспоживання для введення своєчасних заходів.

The issue of deterioration in the quality of electrical energy as a result of its excess consumption is considered. Such consumption is due to insufficient supply of thermal energy. The concept of general energy consumption by business entities is proposed. Within the framework of the concept, all types of energy consumed by the consumer are taken into account and a correlation dependence of the replacement of one type of energy with another is derived. Thus, a mathematical model of the interconnected energy pool consumed by the consumer is created. Within the framework of such a model, electrical energy, as the most versatile, can act as a substitute or supplement for other types of energy in the consumption pool. It is proposed to measure the types of energy by its market value, adjusted to the needs and demand of the consumer. Moreover, the dependence of the present value should be adjusted in accordance with the energy level of the surrounding space (seasonal temperatures), the need for activity, and so on. The adjustment is proposed to be carried out by the corresponding statistical coefficients. The energy connectivity model is proposed to be built in volume as a combination of the ends of vectors proportional to the present value of the corresponding type of energy. The slope of the vector must correspond to the degree of substitution of one type of energy by another. Thus, the dependence of the mutual influence of various types of energy consumed by the consumer is obtained. The largest amount of energy in our climate is thermal energy. Therefore, the lack of thermal energy or its low quality must be compensated by other types of consumer energy consumption. Since electrical energy is the most versatile, it is used primarily to equalize the body's energy consumption. Such consumption leads to a deterioration in the quality of electrical energy. The concept of the mutual influence of energies is being developed, in which the concept of "energy consumption body" is introduced to enable visual representation and calculation of the influence of the еnterconnectedness of energies and the creation of a methodology that allows improving the quality of electrical energy by predicting overconsumption for the introduction of timely measures.
Relationship between coronal discharge and harmonius component and their influence on electricity quality indicators
Keywords: показники якості електроенергі; природні умови; енергоспоживання; втрата потужності; теплова енергія; електрична енергія; взаємопов'язаність енергій; тіло енергетичного споживання; power quality indicators; environmental conditions; energy consumption; power loss; thermal energy; electrical energy; interconnectedness of energies; body of energy consumption