Методичні вказівки до самостійної роботи та виконання індивідуального завдання з дисципліни "Історія науки й техніки" - Гутник, Марина Валеріївна; Журило, Дмитро Юрійович; Радогуз, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Самостійна робота студентів є ключовим компонентом навчального процесу, що забезпечує засвоєння знань, формування професійних вмінь та навичок без безпосередньої участі викладача, проте під його методичним керівництвом. Вона сприяє розвитку аналітичного мислення, навичок роботи з першоджерелами, а також умінню систематизувати, оформлювати та презентувати результати власної діяльності. Виконання індивідуальних завдань сприяє поглибленому засвоєнню навчального матеріалу, розвитку аналітичного мислення, вмінню працювати з першоджерелами, а також формуванню навичок наукового оформлення та представлення результатів власної роботи. Крім того, студенти отримують можливість продемонструвати знання з обраної тематики та компетентність у відповідях на професійні запитання. Дисципліна «Історія науки й техніки» відіграє ключову роль у підготовці фахівців усіх технічних спеціальностей, оскільки формує теоретичну основу для розвитку системного мислення, професійної самосвідомості та критичного аналізу науково-технічних процесів. Вивчення історії науки й техніки сприяє усвідомленню закономірностей розвитку науки і техніки та формуванню здатності застосовувати накопичені знання у професійній діяльності. Методичні вказівки регламентують організацію самостійної роботи студентів та виконання індивідуальних завдань у формі реферату, визначають вимоги до структури, змісту та оформлення наукового тексту.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; індивідуальне завдання; історія науки; історія техніки; роль науки