Державні програми підтримки досліджень в галузі математичних наук: досвід US NSF - Тулученко, Галина Яківна (ГО "Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій", 2025)
У доповіді аналізується досвід Національного наукового фонду США (NSF) у підтримці математичних наук та STEM-освіти. NSF, заснований у 1950 році, є провідною федеральною агенцією, що підтримує фундаментальні дослідження в університетах. Хоча математична галузь представлена переважно в контексті розвитку STEM-освіти, фонд активно фінансує програми та стипендії для залучення різних груп населення до якісної STEM-освіти та підвищення мотивації студентів. NSF також співпрацює з провідними математичними товариствами США, такими як American Mathematical Society, Mathematical Association of America та Society for Industrial and Applied Mathematics, для популяризації математики та залучення молоді до наукової діяльності. Досвід NSF, зокрема його різноманітні інструменти підтримки та інтеграція математики з іншими науками, може бути корисним для України у вдосконаленні національних програм підтримки математичних наук та STEM-освіти.
Keywords: US NSF; STEM-освіта; Американське математичне товариство; Математична асоціація Америки; Товариство промислової та прикладної математики