Підготовка студентів інженерних спеціальностей до участі в математичних олімпіадах із використанням СКМ Maple на прикладі теми "Звичайні диференціальні рівняння" - Тулученко, Галина Яківна (Пенітенціарна академія України, 2025)
У тезах зазначається, що олімпіадні завдання часто вимагають нестандартних підходів до розв’язання звичайних диференціальних рівнянь, які можуть виходити за межі стандартного курсу вищої математики для інженерів. Автор досліджує можливості пакета DEtools у Maple, який дозволяє не лише знаходити розв'язки, а й проводити детальний аналіз диференціальних рівнянь. Підкреслюється, що функція dsolve не завжди реалізує найефективніший алгоритм розв’язання, що мотивує студентів до проведення власних досліджень. Зроблено висновок, що застосування команд пакета DEtools для аналізу звичайних диференціальних рівнянь під час підготовки до математичних олімпіад сприяє накопиченню досвіду у студентів щодо використання нестандартних прийомів розв’язання. Наведено приклади розв'язання звичайних диференціальних рівнянь олімпіадного рівня складності.
Keywords: звичайні диференціальні рівняння; Maple; математичні олімпіади; нестандартні прийоми розв'язання