Особливості функціонування тракторних поїздів в перехідних режимах руху - Колєснік, Юліана Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
При гальмуванні тракторних поїздів безпека їхнього руху забезпечується відповідною дією гальмівної системи трактора та причепів, при якому досягається зупинка тракторного поїзда на можливо короткому відрізку колії або необхідне зниження швидкості за збереження стійкого руху в будь-яких навантажувальних та дорожніх умовах. Практика експлуатації тракторних поїздів показала, що в тому випадку, якщо гальмівна система не відповідає вимогам безпеки, при гальмуванні тракторного поїзда виникає наїзд причепів на трактор, "складання" та перекидання ланок поїзда, які нерідко призводять до людських жертв. Незважаючи на те, що швидкості руху тракторних поїздів значно нижчі від автомобільних, тракторні поїзди мають велику схильність до занесення та перекидання при гальмуванні порівняно з автомобільними поїздами через ряд конструктивних та експлуатаційних особливостей. У зв'язку з цим технічні вимоги щодо безпеки руху до гальмівної системи тракторного та автомобільного поїздів відрізняються між собою. When braking tractor trains, the safety of their movement is ensured by the appropriate action of the tractor and trailer braking system, which achieves a stop of the tractor train on the shortest possible section of the track or the necessary speed reduction while maintaining stable movement in any load and road conditions. The practice of operating tractor trains has shown that if the braking system does not meet safety requirements, when braking a tractor train, trailers collide with the tractor, "folding" and overturning of train links occur, which often lead to human casualties. Despite the fact that the speeds of tractor trains are significantly lower than those of automobile trains, tractor trains have a greater tendency to skid and overturn during braking compared to automobile trains due to a number of design and operational features. In this regard, the technical requirements for traffic safety for the braking system of tractor and automobile trains differ from each other.
Features of operation of tractor trains in transient traffic modes
Keywords: трактор; причеп; тракторні поїзда; гальмування; стійкість; tractor; trailer; tractor trains; braking; stability