Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання з дисципліни "Міжнародне технічне регулювання" - Білоцерківський, Олександр Борисович; Шапран, Євген Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Технічне регулювання як вирішення правових відносин при встановленні, застосуванні та виконанні обов’язкових вимог до продукції та пов’язаних з нею процесів, персоналу, органів, а також контроль за їх дотриманням у різних країнах має свої особливості, що пов’язані зі створенням національних систем стандартизації, метрології, сертифікації, акредитації у різних історичних, економічних, географічних та інших умовах. Тому зростаючий інтерес до міжнародного технічного регулювання в Україні зумовлює необхідність підготовки фахівців відповідної кваліфікації. Дисципліна «Міжнародне технічне регулювання» вивчає теоретичні та практичні засади застосування міжнародних нормативних документів у сфері технічного регулювання України, визначення відповідності національних нормативних документів міжнародним, використання складових системи міжнародного технічного регулювання для усунення технічних бар’єрів у торгівлі. Ці методичні вказівки призначено для виконання та оформлення розрахункового завдання із дисципліни «Міжнародне технічне регулювання» для студентів спеціальності D7 «Торгівля» другого (магістерського) рівня усіх форм навчання. Розрахункове завдання містить три задачі на тему: «Використання контрольних карт і гістограм для контролю якості технологічного процесу», які виконуються студентами за індивідуальними варіантами. В основі вибору варіанту розрахункового завдання лежить номер прізвища студента за списком у журналі групи. В окремих випадках може вибиратися інший варіант за узгодженням із викладачем. Розрахункове завдання (РЗ) виконується на аркушах паперу формату А4 комп’ютерним друком. На титульному аркуші вказується назва міністерства, вузу, інституту, кафедри та РЗ, а також прізвище, ім’я та по-батькові студента, дані про керівника роботи, № залікової книжки, шифр академічної групи, дата виконання завдання (див. Додаток 1). Всі сторінки РЗ нумеруються. На початку тексту наводиться Зміст із номерами сторінок кожного розділу (див. Додаток 2). Наявність вступу та висновків є необов’язковою. Перед розв’язанням задачі потрібно надати її умову. Наприкінці РЗ обов’язково дається Список джерел інформації. У разі використання всесвітньої інформаційної мережі необхідно надати посилання на джерело в Internet. Обсяг розв’язування кожної задачі має становити від 3-х сторінок. РЗ захищається студентами денної та заочної форми навчання на заліковому тижні. Це видання не може замінити підручники з міжнародного технічного регулювання, оскільки тут теоретичні основи викладено у стислому вигляді, подано тільки ті відомості, які необхідні безпосередньо для розв’язання задач. Як підручники можна рекомендувати [1 –8].
Keywords: методичні вказівки; розрахункове завдання; міжнародне технічне регулювання; торгівля; технічне регулювання України; гістограми