Співпраця запорізьких авіадвигунобудівних підприємств з провідними вченими України в галузі динамічної міцності в 1950-1970-х рр. - Ларін, Андрій Олексійович; Чумаченко, Ольга Анатоліївна (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", 2016)
У статті на основі архівних джерел розкриті рішення проблем динамічної міцності в авіаційному двигунобудування 1950 – 1970-х рр. шляхом співпраці запорізьких авіадвигунобудівних підприємств з провідними вченими України. Зосереджено увагу на дослідженнях Інституту проблем міцності (м. Київ), а саме діяльності академіка АН УРСР Г. С. Писаренка, науково-дослідній роботі вчених кафедри "Динаміка і міцність машин" Харківського політехнічного інституту (академік АН УРСР А. П. Філіппов; С. І. Богомолов, Є. Г. Голоскоков, А. М. Журавльова, О. К. Слива), а також Харківського авіаційного інституту (А. М. Фрід, Д. Ф. Симбірський і В. М. Єршов). Результати робіт були передані в ЗМКБ "Прогрес". До наукового обігу введені архівні документи, які раніше не були відомі дослідникам.

In article on the basis of many written sources highlights the problems of aircraft engines of the 1950s – 1970s and their solution through cooperation of Zaporizhia aviation engine-building companies with the leading research institutions. Attention is focused on the research of the Institute of problems of strength (Kyiv), namely the activities of the Academy of Sciences of the USSR G. S. Pisarenko, as well as the research work of scientists of the Department "Dynamics and strength of machines", Kharkiv Polytechnic Institute (academician of the USSR A. P. Filippov; S. I. Bogomolov, E. G. Goloskokov, A. M. Zhuravleva and О. K. Sliva) and Kharkiv Aviation Institute (M. A. Freed, D. F. Simbirskiy, V. M. Ershov) related to the solution of problems of dynamic strength of aircraft gas turbines. The results of the study were submitted to the Zaporizhia machine-building design Bureau "Progress". The new archive materials are introduced into scientific circulation; its were unknown for the researches before.
Keywords: авіаційне двигунобудування; газотурбінний двигун; лопатка; ротор; коливання; проблема динамічної міцності; Запорізький моторобудівний завод; Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес"; Інститут проблем міцності (м. Київ); Харківський авіаційний інститут; Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; aviation engine-building; gas turbine engine; vane; rotor; fluctuations; problem of dynamic strength; Zaporizhia engine-building plant; Zaporizhia machine-building design Bureau "Progress"; Institute for problems of strength (Kyiv); Kharkiv Polytechnic Institute; Kharkiv Аviation Institute