Роль інтродукованих штучних деревних насаджень степового Придніпров'я як одного з ключових елементів накопичення забруднення при експлуатації теплоелектростанцій - Квітко, М. О.; Лихолат, Ю. В.; Лихолат, О. А.; Маренков, О. М.; Євтушенко, Е. О.; Бородай, Є. С.; Лихолат, Т. Ю. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В роботі були розглянуті питання накопичення важких металів у листових пластинах деревних угрупувань під впливом забруднення викидів на прикладі Придніпровської ТЕС. Значення інтродукованих штучних насаджень як одного з ключових факторів реалізації стратегії розвитку та екологічної безпеки степової зони України на екосистемному рівні. В результаті досліджень було виявлено та надана оцінка рівня негативного впливу викидів теплоелектростанцій на інтродуковані деревні рослини та ймовірні наслідки розвитку структури рослинності регіону.

The paper considered the issue of the accumulation of heavy metals in the leaf plates of tree groups under the influence of emission pollution using the example of the Prydniprovskaya TPP. The importance of introduced artificial plantings as one of the key factors in the implementation of the development strategy and ecological security of the steppe zone of Ukraine at the ecosystem level. As a result of the research, the level of negative impact of thermal power plant emissions on introduced woody plants and the likely consequences of the development of the vegetation structure of the region were identified and assessed.
The introduced artificial woody plantations role of the Dnieper steppe as one of the pollution accumulation key elements during the operation of thermal power plants
Keywords: регіональна екологічна безпека; баланс екосистем; інтродуковані штучні насадження; забруднення; накопичення важких металів; викиди теплоелектростанцій; regional ecological security; ecosystem balance; introduced artificial plantations; thermal power plant emissions; pollution; accumulation of heavy metals