Математичне моделювання процесу деформування та напруженого стану трубопроводів під дією динамічних навантажень - Олійник, Андрій Петрович; Фешанич, Лідія Ігорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В статті розглянуто питання математичного моделювання процесу деформування трубопроводів, по яких здійснюється транспортування газорідинних сумішей з агресивними компонентами. Реалізовано математичну модель процесу обтікання деформованих перерізів трубопроводу з метою оцінки залежності аеродинамічних характеристик перерізів від їх просторової конфігурації. Проведено розрахунки напруженого стану трубопроводів та аеродинамічних характеристик деформованих перерізів.

The article deals with the problem of the process of deformation and stressing of pipelines, through which liquid-gas mixtures with aggressive components are transported. A mathematical model of the process of flow around deformed sections of the pipeline is implemented in order to evaluate the dependence of the aerodynamic characteristics of the sections on their spatial configuration. The stressing of the pipelines and the aerodynamic characteristics of the deformed sections were calculated.
Mathematical modeling of the process of deformation and stressing of pipelines under the action of dynamic loads
Keywords: математичне моделювання; трубопровід; деформовані перерізи; напружений стан; аеродинамічні характеристики; mathematical modeling; pipeline; deformation of sections; stressing; aerodynamic characteristics