Визначення основних показників привабливості підприємств регіону в якості виробничого аутсорсера - Горова, Ксенія Олександрівна; Зайцев, В. Д. (Національний технічний університет "Дніпровська політехніка", 2018)
У статті висвітлено актуальність виходу українських промислових підприємств на глобальний ринок виробничого аутсорсингу. Це потребує розробки науково-методичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств, що працюють на даному ринку. Зазначено, що для цього необхідним є визначення основних показників привабливості підприємств регіону в якості виробничого аутсорсера для іноземних замовників. Предметом дослідження є методики визначення перспективних напрямів розміщення аутсорсингових замовлень. За результатами дослідження виявлено, що при виборі регіонів та підприємств для розміщення аутсорсингових замовлень замовник керується, насамперед, величиною ризиків виконання замовлень та їх вартістю. Вагомими критеріями також виступають наявність транспортної інфраструктури, трудовий потенціал, економічний розвиток країни. З’ясовано, що існуючі дослідження виконувалися переважно на макрорівні і в них недостатньо уваги приділяється оцінці окремих підприємств. У даній статті пропонується проводити оцінку підприємств в якості виробничого аутсорсера на основі врахування як показників привабливості регіону, в якому воно розташовано, так і показників привабливості самого підприємства. Це дозволить отримати комплексні результати, що враховуватимуть наявність трудових ресурсів, розвиненої інфраструктури, сприятливого економічного середовища в регіоні, враховуючи його географічне положення, але крім цього ще й потенціал окремих промислових підприємств.

The article highlights the relevance of the entrance of Ukrainian industrial enterprises to the global market of manufacturing outsourcing. This requires the development of scientific and methodological recommendations for improving the competitiveness of enterprises. The article states that it is necessary to determine the main indicators of enterprises of the region attractiveness as a manufacturing outsourcer for foreign customers. The subject of the study is the methodology for identifying perspective directions for the placement of outsourcing orders. The research shows that the customer choosing regions and enterprises to place outsourcing orders is guided primarily by the size of the risks of executing orders and their value. Significant criteria are also the availability of transport infrastructure, labor potential, economic development of the country. However, the research was carried out mainly at the macro level and insufficient attention was paid to the assessment of enterprises. The article proposes to evaluate enterprises as a production outsourcer, taking into account both the indicators of attractiveness of the region in which it is located and the indicators of attractiveness of the enterprise. This will provide comprehensive results that take into account the availability of labor resources, developed infrastructure, favorable economic environment in the region, its geographical location, as well as the potential of individual industrial enterprises.
Determination of the main indicators of the regional enterprises attractiveness as manufacturing outsourcer
Keywords: промисловість; інфраструктура; ринкові можливості; економіка держави; методика оцінки; manufacturing outsourcing; industry; enterprise; region attractiveness; infrastructure; potential; indicators of attractiveness; methodology of evaluation