Дробимість вугілля методом Протод'яконова - Коваль, Валентин Валерійович; Мірошниченко, Денис Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Наведено дослідження складу, будови й властивостей вугілля України, рф, США та Казахстана з показником коефіцієнта міцності за Протод’яконовим. Встановлено, що зниження коефіцієнта міцності по Протод’яконову викликано зростанням у вугіллі вмісту загального вуглецю (Cᵈᵃᶠ), зниженням кисню (Odᵈᵃᶠ). Встановлено, що показник К пов’язаний з багатьма показниками якості вугілля, а саме: ступенем метаморфізму, елементним, петрографічним і мінеральним складами, а також з показником розмолоздатності по Хардгрову. Показник подрібнюваності вугілля К, що визначається методом Протод’яконова, задовільно прогнозується за вмістом вуглецю (Cᵈᵃᶠ), кисню (Odᵈᵃᶠ), показником відображення вітриніту R₀, а також по значенню коефіцієнта Хардгрова HGI. Застосування метода визначення величини коефіцієнта міцності вугілля по Протод’яконову дозволяє успішно з високою точністю оцінювати ступінь його впливу на витрати електроенергії на його подрібнення.

Determination of the coal-strength coefficient in accordance with State Standard GOST 21153.1-75 is clear and simple. No complex equipment is required, and capital expenditures and energy costs are relatively low. This method satisfactorily reproduces conditions of coal in hammer systems, and the granulometric composition of the ground sample is close to industrial values. The relations of the composition, structure, and properties of coal from Ukraine, russia, the United States and Kazakhstan with the Protod’yakonov Strength Coefficient are investigated. It is shown that Protod’yakonov Strength Coefficient decreases with increase in the vitrinite reflection coefficient, the carbon content, and the Hardgrove grindability index and also with decrease in the yield of volatiles, the oxygen content and the mean diameter of the col particles. The derived mathematical formulas permit prediction of the Protod’yakonov Strength Coefficient with satisfactory accuracy on the carbon content, the oxygen content, the yield of volatiles, the vitrinite reflection coefficient, the mean particle diameter and the Hardgove grindability of the coal.
Method of determining the Protod’yakonov strength coefficient
Keywords: вугілля; властивості подрібнення; коефіцієнт міцності за Протод'яконова; математичні рівняння; коефіцієнт кореляції; coal; grinding properties; Protod'yakonov strength coefficient; mathematical equations; correlation coefficient