Функції оператора розподіленої генерації при одноранговій торгівлі у групі просьюмерів - Кулапін, Олександр Валентинович; Махотіло, Костянтин Володимирович; Івахнов, Андрій Віталійович; Гриценко, Владислав Віталійович; Федорчук, Станіслав Олегович; Булгаков, Олексій Віталійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розглядається тема взаємної торгівлі між просьюмерами на одному рівні. За допомогою збільшення об'єму розподіленої генерації в електромережі виникає можливість знизити перетікання потужності, що, в свою чергу, допомагає зменшити втрати потужності та напругу. Це відкриває можливість для просьюмерів стати учасниками енергетичного ринку, і для звичайних споживачів – отримувати електроенергію за цінами, які нижчі за базові тарифи, встановлені енергопостачальними компаніями. Стаття приділяє увагу аналізу торгівлі електроенергією між просьюмерами і звичайними споживачами, а також ролі операторів розподілених систем у цьому процесі. Описано концепцію однорангової торгівлі та системну модель. Досліджено вплив різних видів просьюмерів, їх економічні стимули та санкції за порушення правил. Детально розглядається модель просьюмера, що включає навантаження, відновлювані джерела енергії, систему накопичення енергії для її зберігання та комутаційне обладнання. Зазначено,що метою ринкового врегулювання є розв’язання централізованої проблеми, яку може вирішити центральний оператор з доступом до приватної інформації споживачів. Запропонований метод використовує ринок гнучкості низької напруги, на якому споживачі підключені до одного фідера. Вони утворюють між собою спільноту просьюмерів і беруть участь у ринку гнучкості. Обмеження споживачів рівнем низьковольтних мереж знижує гнучкість, але дозволяє підвищити ефективність обчислень. Крім того, просьюмери в точці з'єднання можуть конкурувати один з одним, щоб забезпечити агреговану гнучкість на низькому рівні напруги. ОРГ забезпечує необхідну гнучкість однорангового ринку з огляду на обмеження напруги та перевантаженість розподільчих мереж.

The article discusses the topic of mutual trade between prosumers at the same level. By increasing the amount of electricity distributed in the grid, it becomes possible to reduce the flow of electrical power in the grid, which in turn helps to reduce power losses and reduce voltage. This opens up an opportunity for prosumers to become participants in the Energy Market, and for ordinary consumers to receive electricity at prices that are lower than the basic tariffs set by energy supply companies. The article pays attention to the analysis of electricity trade between prosumers and ordinary consumers, as well as the role of distributed system operators in this process. The concept of peer-to-peer trading and the system model are described. The influence of different types of prosumers, their economic incentives and sanctions for violation of the rules is studied. The prosumer model is discussed in detail, including loads, renewable energy sources, battery system for energy storage, and switching equipment. It is noted that the purpose of market regulation is to solve a centralized problem that can be solved by a central operator with access to consumers' private information. The proposed method uses a low-voltage flexibility market in which consumers are connected to a single feeder. They form a community of prosumers among themselves and participate in the flexibility market. Limiting consumers to the level of low-voltage networks reduces flexibility, but allows to increase the efficiency of calculations. In addition, prosumers at the connection point can compete with each other to provide aggregate flexibility at low voltage levels. ORG provides the necessary flexibility of the peerto-peer market in view of voltage limitations and congestion of distribution networks.
Functions of the distributed system operator in peer-to-peer trading in the prosumer group
Keywords: однорангова торгівля; споживання домогосподарств; моделювання навантаження; просьюмер; зберігання енергії; відновлювані джерела енергії