Безклінкерні в'яжучі матеріали лужної активізації - Шабанова, Галина Миколаївна; Попсуй, К. В.; Марков, Д. Ю.; Корогодська, Алла Миколаївна; Гапонова, Олена Олександрівна; Миргород, О. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2010)
У статті наведено результати розробки безклінкерного в'яжучого матеріалу з лужною активізацією на основі доменного гранульованого шлаку Алчевського металургійного комбінату. Досліджено продукти гідратації отриманих матеріалів, визначено міцнісні характеристики, оптимізовано склад в'яжучого матеріалу та лужного розчину.

In the article the results of development anclinker binding material with alkaline activation are resulted on the base of blast-furnace granular slag of Alchevsk metallurgical plant. Hydratation phases of the given materials are investigational, compression durability are defined, composition of binding material and alkaline solution is optimized.
Keywords: доменні гранульовані шлаки; шлакопортландцементи; шлаколужні в'яжучі; бетони; металургійні шлаки; виробництво чавуну; грануляція; гідравлічно неактивні сполуки; конструкційні матеріали