Оцінка та аналіз рентабельності власного капіталу машинобудівного підприємства - Сікєтіна, Наталія Геннадіївна (Класичний приватний університет, 2017)
Наукові дослідження у сфері фінансового аналізу орієнтовані здебільшого на вивчення питань економічного стану, розвитку, визначення фінансової стійкості. Дослідження показали, що виникнення збитків на підприємствах пов'язані із конкретними виробничими і функціональними підрозділами. Аналіз внутрішніх причин збиткової діяльності покликаний виявити недоліки в системі прийняття управлінських рішень. Однак проведені дослідження дають підстави стверджувати про відсутність системного підходу до питань забезпечення рентабельності власного капіталу промислових підприємств. У сучасній літературі існує безліч показників рентабельності, які з різних позицій характеризують прибутковість. Найбільше аналітичне значення має розподіл показників рентабельності з точки зору вимірювання прибутковості вкладених ресурсів на створення потенціалу підприємства і прибутковості його поточних витрат . Найчастіше використовуються чотири різні показники прибутку підприємства: чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ряд. 2000); фінансовий результат від операційної діяльності: прибуток (ряд.2190 ф.2); фінансовий результат до оподаткування: прибуток (ряд.2290 ф.2); чистий фінансовий результат.
Keywords: підприємство; аналіз; капітал; прибуток; власний капітал