Якість життя населення як показник загальної соціальної ефективності системи публічного управління - Карпенко, Григорій Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті обґрунтовано необхідність оцінки дієвості системи публічного управління з позицій її спроможності забезпечувати належну якість життя громадян країни. На основі критичного аналізу основних підходів до оцінювання якості публічного управління, узагальнено результати застосування індексного методу та охарактеризовані окремі індекси, які дають змогу оцінити дієвість та соціально-економічну спрямованість публічного управління. Визначено основні методологічні завдання, вирішення яких дозволить досягти максимальної результативності інтегрального індикатора якості життя. Зроблено висновок щодо значення належного добору індикаторів і формування достатньої та повної системи показників для проведення оціночної процедури, із метою компетентного розв’язання управлінських завдань.

The article substantiates the need to assess the effectiveness of the public administration system in terms of its ability to ensure an adequate quality of life for the country's citizens. Based on a critical analysis of the main approaches to assessing the quality of public administration, the results of applying the index method and describes individual indices that allow assessing the efficiency and socio-economic orientation of public administration are given. The main methodological tasks are identified, the solution of which will allow to achieve maximum efficiency of the integrated indicator of quality of life. A conclusion is made about the importance of proper selection of indicators and formation of a sufficient and complete system of indicators for the evaluation procedure, with the aim of competent solution of management tasks.
Quality of life as an indicator of overall social efficiency of the public administration system
Keywords: якість життя; система публічного управління; інтегральний індикатор; quality of life; public administration system; integral indicator