Продукти коксохімії як реагенти для флотації, селективної флокуляції та агломерації вугілля - Білецький, Володимир Стефанович; Сергєєв, Павло Всеволодович (Государственное предприятие "Украинский государственный научно-исследовательский углехимический институт", 2016)
Виконано комплексне дослідження рідких продуктів коксохімії як реагентів для флотації, селективної флокуляції та агломерації вугілля. У першому блоці досліджень застосовані інфрачервона спектроскопія, а також технологічний експеримент. Порівняння одержаних даних IЧ-спектроскопічних та технологічних досліджень показує, що висока агрегаційна здатність притаманна реагентам із значним вмістом ароматичних вуглеводнів і полярних груп, а низька – неароматичним структурам зі слабкою поверхневою активністю. У другому блоці досліджень з використанням симплексцентроїдного плану Шеффе одержані моделі "склад – властивість" для композиційного реагента "пековий дистилят – друга антраценова фракція – вбирне масло".

A comprehensive study has been fullfiled of liquid products of cokemaking as reagents for flotation, selective flocculation and agglomeration of coal. In the first block of research infrared spectroscopy has been applied as well as the technological experiment. The comparison of the data obtained by IR-spectroscopic and technological research shows that high aggregative ability inherent for the reagents with a high content of aromatic hydrocarbons and polar groups, and a low aggregative ability – for nonaromatic structures with weak surface activity. The second block of studies using simplex Scheff-plan the models "structure – property" for composite reagent "coal pitch distillate – second anthracene fraction – absorbing oil" have been derived.
Products of cokemaking as a reagents for flotation, selective flocculation and agglomeration of coal
Keywords: хімічна промисловість; масляні реагенти; вугільні технології; ІЧ-спектроскопія; liquid products of cokemaking; the fine coal processing; simplex modeling of composite reagents