Технологічна оснастка. Розрахунки. Проєктування - Яковенко, Ігор Едуардович; Пермяков, Олександр Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто призначення та класифікація технологічної оснастки, її основні принципи проєктування та необхідні розрахунки на стадії технологічної підготовки машинобудівного виробництва. Детально розглянуто етапи проєктування затискних пристроїв металорізальних верстатів. Наведено приклади найбільш типових схем базування заготовки та розрахункових схем зусиль, що потрібні для затиску заготовок, які найчастіше використовуються при проєктуванні затискних пристроїв, а також приклади розрахунків параметрів точності пристроїв в залежності вид схеми базування, базових і затискних елементів та ін. Розглянуто типові конструкції різноманітних приводів, які забезпечують затиск заготовки та розрахунки їх параметрів. Розібрано уніфіковані конструкції елементів пристроїв на вимоги до них. Призначено для студентів усіх форм навчання спеціальностей 131 «Прикладна механіка», 133 «Галузеве машинобудування» та інших спеціальностей галузі знань 13 «Механічна інженерія».
Keywords: навчальний посібник; методика проєктування пристроїв; розробка схеми базування заготовки; елементи верстатних пристроїв; приводи затискних пристроїв; похибки встановлення заготовок у пристроях