Гірнича наука та література – перші етапи розвитку - Білецький, Володимир Стефанович; Гайко, Геннадій Іванович (Донецьке відділення Наукового Товариства ім. Шевченка, 2020)
Перші гірничі знання (у вельми специфічному вигляді) можна побачити в працях алхіміків давнього світу та середньовіччя, які були підпорядковані ідеї алхімічної зміни речовин і пов’язаним з нею внутрішнім перевтіленням (вдосконаленням) самого алхіміка. Із сакрального осмислення єгипетськими жерцями досвіду рудознавців, вивчення властивостей і перетворень мінералів народилась перша природнича наука – "наука про метали", яка дістала назву «хемія» (з давньоєгипетської мови – "чорний", що одночасно було й самоназвою Єгипту).
Keywords: гірництво; історія науки; історія техніки; історія технологій; алхімія; металургія; заклади освіти